Miriam Lexmann, europoslankyňa KDH/EĽS. PHOTO: archív ML

Miriam Lexmann: Spotrebu alkoholu a cigariet musíme znížiť

🇸🇰 Slovensko sa v rámci európskych štatistík už dlhodobo drží na popredných priečkach v spotrebe alkoholu 🍺 Tento stav sa podpisuje na množstve tragédií, ľudských zlyhaní, rozpade rodín a v neposlednom rade sa premieta do zdravotných problémov 🚬 Choroby po nadmernom pití alkoholu a úrazy spojené s alkoholom patria k tretej najčastejšej príčine úmrtí vo svete.

Alarmujúce sú aj čísla spojené s fajčením. Len v EÚ spôsobuje až 700-tisíc úmrtí ročne. Slovensko má štatistiku podobnú. Dostať sa k alkoholu alebo cigaretám nie je vôbec komplikované ❌ Smutné zostáva aj konštatovanie, že s návykovými látkami u nás začínajú už 12 – 13 ročné deti ❌

❗ Systém treba nastaviť inak. Zdravie a jeho ochrana je prioritou každej krajiny 🇪🇺 Do roku 2025 chceme dosiahnuť zníženie škodlivého užívania alkoholu aspoň o 10 %. Bude to náročná úloha, a preto sme spoločne s kolegami oslovili Komisiu, aby sme sa uistili o reálnosti naplnenia tohto cieľa. Komisia nás bližšie informovala o pláne a harmonograme.

Alkohol však nie je jediný problém. Rovnako je to s tabakom. Tu tiež pracujeme na zmene 🇪🇺 Dôležitým krokom je návrh správy europarlamentného výboru pre boj proti rakovine. Návrh presadzuje zvýšenie spotrebných daní na všetky tabakové výrobky. Hoci ešte nie je legislatívnym dokumentom, obsahuje dôležité odporúčania. Návrh je vypracovaný v nadväznosti na Europe beating cancer plán, ktorý predstavila Komisia, a ktorý má v rámci cieľa zdravšej populácie a prevencie rakoviny dosiahnuť napríklad aj to, že do roku 2040 bude menej ako 5 % populácie používať tabak.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

✅ Vyššia daň by mala znížiť prístup k tabakovým výrobkom najmä pre mladých ľudí. Súčasťou noviniek by okrem vyššej dane malo byť aj výraznejšie zobrazenie zdravotníckeho varovania na krabičkách. Malo by tvoriť až 80 % obalu.

⚠ Podporujem iniciatívy, ktoré smerujú k zníženiu používania látok poškodzujúcich zdravie a sama sa o priebeh týchto iniciatív a napĺňanie ich cieľov intenzívne zaujímam. Sú tiež témami, o ktorých komunikujem s kolegami, aj so zodpovednými predstaviteľmi Európskej komisie 🍷 🚬 Je dôležité vystríhať sa a hovoriť o hrozbách návykových látok. Krátkodobých aj dlhodobých. Patologické javy na organizmus človeka sú totiž nezvratné. ❌

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Euro …

Consent choices