hasici
Slovenskí hasiči smerujúci do Grécka. PHOTO: HaZZ SR

Slovensko vysiela do požiarmi sužovaného Grécka historicky najväčší tím hasičského a záchranného zboru

Slovenská republika vyslala v nedeľu 8. augusta 2021 modul pozemného hasenia lesných požiarov na pomoc Grécku, ktoré bojuje s desiatkami lesných požiarov prakticky na celom území krajiny. Tvorí ho 30 vozidiel a 75 príslušníkov hasičského a záchranného zboru a je bezprecedentne najväčším tímom vyslaným do zahraničia na podobnú akciu. Slovensko tak reaguje na grécku žiadosť o pomoc prostredníctvom mechanizmu Európskej únie pre civilnú ochranu a do požiarmi postihnutej oblasti vysiela profesionálny tím. Toto gesto solidarity grécka strana vysoko ocenila.

„Teší ma, že Slovensko tak promptne zareagovalo. Vysiela to silný politický signál, že Grécko je náš dôležitý partner v rámci EÚ a spojenec v NATO, pričom ho považujeme za pilier stability na juhu EÚ. S poteším tak môžem konštatovať, že bilaterálne vzťahy naberajú opäť na intenzite,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Rekordne vysoké teploty v Grécku za uplynulé dva týždne spôsobili devastujúce požiare, v samotných Aténach je takmer nedýchateľný vzduch a miestne úrady nariadili evakuáciu stoviek turistov a domácich obyvateľov. Experti varujú, že pretrvávajúce sucho a poveternostné podmienky môžu situáciu ešte zhoršiť.

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices