Michal Šimečka a Martin Hojsík na súde. PHOTO: M. Hojsík

Europoslanci Šimečka a Hojsík na súde v Trnave kvôli marihuane

Europoslanci Michal Šimečka a Martin Hojsík (obaja Progresívne Slovensko) sa v pondelok v Trnave zúčastnili na súde s pánom Josefom Šípošom (44), ktorému hrozí trest odňatia slobody 25 rokov za výrobu liečivých mastí z marihuany.

Prišli sme podporiť pána Šípoša, jeho syna Patrika a jeho rodičov, ktorým naše zákony nezmyselne ničia život. Je absolútne neprijateľné, že ľudia ako pán Šípoš dostávajú na Slovensku vyššie tresty odňatia slobody, ako mnohí vrahovia či mafiáni. Vyzývame vládu a poslancov NR SR, aby túto nezmyselnú legislatívu čo najskôr zmenili. Rovnako žiadame, aby na Slovensku bolo povolené medicínske využívanie marihuany na lekársky predpis. V iných európskych krajinách to začína byť úplne bežné,“ uviedol Michal Šimečka.

„Požadujeme spravodlivosť, nie represiu. Nikoho na pestovanie či užívanie marihuany nenabádame, len upozorňujeme, že úspešné drogové politiky vo vyspelých európskych krajinách vyzerajú úplne inak, ako drakonické postihy na Slovensku. Cestou proti zneužívaniu drog je prevencia, práca s mládežou, odbúranie čierneho trhu pomocou lekárskeho použitia marihuany pre chorých ľudí, alebo cez povolenie pestovania malého množstva pre osobnú spotrebu. Určite nie zatváranie ľudí ako pán Šípoš na desiatky rokov vo väzení,“ upozornil Martin Hojsík.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

Europoslanci a podpredsedovia progresívcov Hojsík so Šimečkom sú zároveň iniciátori petície, ktorá žiada dekriminalizáciu marihuany na Slovensku. Za necelý mesiac ju podpísalo takmer 18-tisíc ľudí. Požiadavky petície vychádzajú z úspešných drogových politík, ktoré odporúčajú odborníci a ktoré fungujú vo viacerých európskych krajinách. Cieľom petície je podľa progresívcov dosiahnuť zmenu drogovej politiky na Slovensku, a tým aj menej zničených ľudských osudov, zdravšiu mladú populáciu a nižšiu záťaž pre štátny rozpočet. Kým ročné náklady na väznenie jednej osoby na Slovensku tvoria podľa medzinárodných odhadov 15.950,- EUR, sociálna starostlivosť a liečba pre toho istého človeka by stáli ročne iba 2.740,- EUR.

Text petície a možnosť ju podpísať je na webe: https://www.dekriminalizacia.eu

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices