Ilustračné PHOTO: © European Union.

V boji proti novým mutáciám plánuje EÚ nakúpiť milióny vakcín druhej generácie

EÚ sa pripravuje na nákup vakcín proti ďalším mutáciám koronavírusu a odobrila predbežný nákup stoviek miliónov dávok pre najbližšie roky. Má ísť o vakcíny druhej generácie, ktoré sú modifikované práve na novoobjavujúce sa mutácie. Očakáva sa od nich, že budú ešte viac chrániť pred symptomatickým priebehom ochorenia.

Európska únia už má sedem dohôd s rôznymi spoločnosťami na nákup vakcín proti koronavírusu. Chce si tým zabezpečiť prístup k vakcínam, ktoré sa pripravujú proti novým mutáciám. “Aby sme nezaspali na vavrínoch a naďalej investovali úsilie do vývoja a modernizácie vakcín, ktoré na boj s týmto vírusom už máme,” hovorí europoslanec Michal Wiezik (Spolu, EPP).

Nová zmluva so spoločnosťou Novavax umožní ročne dokúpiť 100 miliónov dávok do roku 2023

Brusel už v súčasnosti má uzavreté zmluvy so spoločnosťami AstraZeneca, Sanofi, Janssen, Biontech Pfizer, Curevac a Moderna. “Možno si spomínate, na začiatku bola veľká kritika Európskej únie, že neobstarala dostatok vakcín, že to ide pomaly a že nás Amerika predbehla, no tak dnes už má Európska únia väčší podiel zaočkovaných,“ europoslanec Michal Šimečka (PS, RE).

Všetky ďalšie vakcíny druhej generácie budú musieť byť schválené európskou liekovou agentúrou

Pokiaľ ich odobrí, bude platiť dohoda o predbežnom nákupe, z ktorej si výrobcovia tiež financujú ich vývoj. “Nový kontrakt so spoločnosťou Novavax, ktorá už tento rok dodá 100 miliónov vakcín, ktoré sú založené na novej technológii, tzv. proteínovej jednotky,” informuje europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). Vakcíny tejto generácie by mali umožniť naraz očkovanie proti sezónnej chrípke aj Covidu-19. Členské krajiny budú tiež môcť darovať očkovacie látky podľa svojho uváženia alebo ich presmerovať do iných európskych krajín.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

Vyhlásenie predsedníčky von der Leyenovej o pomoci so sprístupňovaním vakcín

Predsedníčka Európskej komisie, Ursula von der Leyen zhodnotila naplnenie plánov únie v pomoci krajinám mimo …

Consent choices