Ilustračné foto PHOTO: © European Union

Francúzsko začína post-pandemickú éru, úplná sloboda už len s covid pasom

Francúzsko urobilo v pondelok dôležitý krok k svojej post-pandemickej budúcnosti. Občania, ktorí chcú cestovať po krajine, navštíviť príbuzného v domove sociálnych služieb, alebo si iba zájsť do reštaurácie či kaviarne, musia disponovať špeciálnym „covid pasom“. Akceptovať ho budú v papierovej i digitálnej forme.

Potvrdenia získajú ľudia na základe absolvovania očkovania proti COVID-19, dokladu o nedávnom prekonaní tohto ochorenia alebo negatívnom teste na koronavírus. Prieskumy ukazujú, že väčšina Francúzov zdravotné preukazy podporuje, no opatrenie má aj zanietených odporcov, ktorí tvrdia, že ním obmedzili ich práva.

Legislatívu schválili vo francúzskom parlamente predminulý týždeň v zrýchlenom konaní v súvislosti s nárastom nových prípadov nákazy koronavírusom spôsobeným nákazlivejším delta variantom, ktorý v „krajine galského kohúta“ momentálne predstavuje väčšinu prípadov.

Špeciálny preukaz budú musieť mať aj návštevníci nemocníc i objednaní pacienti. Výnimky platia pre tých, ktorí potrebujú urgentnú zdravotnú starostlivosť. Potrebný bude aj vo vysokorýchlostných, medzimestských a nočných vlakoch, ktoré vo Francúzsku prepravia viac ako 400-tisíc cestujúcich denne. Ako v pondelok podotkol minister dopravy Jean-Baptiste Djebbari, vyžadovať ho budú aj pri diaľkových cestách lietadlom alebo autobusom.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices