migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Berlín pozastavuje deportácie migrantov z Afganistanu

Nemecko pozastavuje deportácie migrantov do Afganistanu vzhľadom na napätú bezpečnostnú situácie v čase, keď povstalci z hnutia Taliban dosahujú v krajine významné vojenské úspechy. Oznámil to v stredu hovorca ministra vnútra Horsta Seehofera. Vláda v Berlíne však „naďalej zastáva názor, že v Nemecku sú ľudia, ktorí musia krajinu opustiť, a to čo najskôr“, dodal Steve Alter, podľa ktorého sa to týka takmer 30-tisíc Afgancov.

Minulý týždeň šesť členských štátov Európskej únie oznámilo, že nútené deportácie migrantov späť do Afganistanu musia pokračovať. V liste z 5. augusta adresovanom Európskej komisii ministri vnútra Rakúska, Belgicka, Dánska, Nemecka, Holandska a Grécka spoločne vyzvali únijnú exekutívu, aby „zintenzívnila rokovania“ s afganskou vládou a zabezpečila pokračovanie deportácií. Komisia v utorok prijatie listu potvrdila a uviedla, že pripravuje odpoveď.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Povstalci z Talibanu počas necelého týždňa ovládli päť z 34 hlavných miest afganských provincií. K ofenzíve ich povzbudilo rozhodnutia USA a NATO ukončiť svoje vojenské misie v Afganistane.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices