jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: FB EJ.

Eugen Jurzyca o Bielorusku: Vírus diktatúry a občianskej neslobody nie je síce rovnako ľahko prenosný ako vírus COVID-19, prenosný ale je

Bielorusko si v týchto dňoch pripomína rok od zmarených prezidentských volieb, po ktorých nasledovali masové represálie zo strany Alexandra Lukašenka proti protestujúcim Bielorusom. Výsledkom je niekoľko mŕtvych, tisícky zranených a viac ako 600 politických väzňov.

Diktatúra v Bielorusku sa bráni čoraz brutálnejšie, dôkazom toho je podľa Eugena Jurzycu (SaS/ECR) aj zhoršujúci sa stav demokracie. „V aktuálnej pandémii zjednodušene platí, že kým nie je zaočkovaný celý svet, nie je zaočkovaný nikto. Vírus diktatúry a občianskej neslobody nie je síce rovnako ľahko prenosný ako vírus COVID-19, prenosný ale je. To je jeden z dvoch vážnych dôvodov, pre ktoré by mala EÚ pomáhať demokracii v Bielorusku,“ konštatuje europoslanec.

KORČOK: Slovensko bude aj naďalej podporovať bieloruských občanov na ceste k slobode

Slovenská republika bude naďalej podporovať občanov Bieloruska na ceste k demokracii a slobode. V súvislosti s prvým výročím zmarených prezidentských volieb v Bielorusku to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka podľa Korčoka nielen zabránil demokratickým, slobodným a čestným voľbám, ale bezprostredne po nich sa uchýlil „aj k hrubému porušovaniu ľudských práv, násiliu a zastrašovaniu širokej verejnosti“. Neustále pokračuje prenasledovanie a kriminalizovanie predstaviteľov bieloruskej opozície, občianskej spoločnosti, médií a bežných občanov.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

„Vyzývame bieloruské úrady, aby okamžite ukončili prenasledovanie vlastných občanov, prepustili politických väzňov, obnovili dodržiavanie základných ľudských práv, slobôd a medzinárodnoprávnych záväzkov,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie. Podľa neho Bielorusko potrebuje celospoločenský dialóg, ktorého cieľom budú slobodné prezidentské voľby podľa medzinárodných štandardov.

Nepokoje a zatýkanie rok po voľbách zo strany polície a príslušníkov režimu má na svedomí viac ako 600 politických väzňov. Tisíce ľudí sa rozhodli z dôvodu pretrvávajúcich nepokojov opustiť krajinu.

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices