Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa. PHOTO: FB Lucia Nicholsonová

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Fascinuje ma, ako teraz všetci riešia, že 16-ročná Annamária je tehotná

Fenomén detí, ktoré majú deti, je totiž v rómskych osadách prítomný celé roky a nikto sa o to doposiaľ nezaujímal. Až na učiteľky z Dobšinej, Noriku a Eriku. Tie už viac ako desať rokov pracujú s 12, 13, 14 ročnými tehotnými dievčatami z osady v Dobšinej. A to bez akejkoľvek systematickej pomoci od štátu.

Prevádzajú ich tehotenstvom. Učia ich, ako sa má dieťa postarať o vlastné dieťa. Pred pár rokmi som bola za nimi. Predo mnou stálo 10 dievčat, vo veku od 12-14 rokov. Stáli tam s tehotenskými bruškami a chichotali sa. Pristúpila som k jednej z nich. Mala výrazný strabizmus, zavšivavené vlasy mala nakrátko ostrihané, bola v šiestom mesiaci. Mala 12 rokov.

„Rozumieš tomu, čo sa stalo? Rozumieš tomu, že sa onedlho staneš matkou?“ spýtala som sa dievčaťa. „Pani, ja neviem, čo sa stalo. Ten ujo mi na diskotéke povedal, že som krásna a potom sa do mňa zamiloval,“ povedalo dievča. Chichotala sa. Bol to nejaký biely slizký chlap, na ktorého nikdy neukázala prstom.

Pamätám sa, aké smutné mi prišlo, že pre to 12 ročné dievčatko zostane jej vlastné zneužitie zapísané medzi tie krajšie zážitky v jej živote. Lebo nikto predtým a asi ani nikto potom jej nepovie, že je krásna. Jej vlastné zneužitie nazývala zamilovaním.
Vďaka učiteľkám z Dobšinej sa to dievča napokon stalo matkou. Dnes môže mať jej dieťa takých šesť rokov. Za toto patrí Norike a Erike môj neskonalý obdiv.

Keďže štát ich neziskovej organizácii 🔘 Domček🔘 nepomáha, pred dvoma rokmi im hrozilo, že zaniknú. Nemali z čoho platiť ich ďalšiu kolegyňu, ich bývalú zverenkyňu, ktorá spolu s nimi prevádza deti tehotenstvom a učí ich byť matkami. Vtedy som ju zamestnala ako svoju asistentku. Boli to veľmi dobre investované peniaze. Po covidovej karanténe v osade sa situácia zhoršila. Radikálne narastá počet tehotných dievčat. Počas karantény uzavreli v jednom priestore aj 24 ľudí. Norika a Erika hlásia najväčšie počty detí, ktoré budú mať deti. A štát je hluchý a ony bojujú o to, aby ich neziskovka prežila. Už ani nevedia, kde sa končí ich súkromný život a začína ten pracovný. Lebo z tehotných dievčat sa stáva ich vlastná rodina.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Hovorila som o tomto fenoméne z rómskych osád na niekoľkých európskych fórach a rokovala som o tom s dvoma eurokomisármi – s komisárom Schmitom a s komisárkou Dalli. Hneď ako to pandemická situácia dovolí a EP uvoľní reštrikcie na delegácie, plánujem vycestovať so skupinou europoslancov a s komisárkou Dalli do rómskych osád na Slovensku. Určite pôjdeme aj do Dobšinej.

Fenomén detí, ktoré majú deti, je v rómskych osadách vážny problém, ktorý roky unikal pozornosti kompetentných.
Urobím všetko pre to, aby sme ho konečne začali riešiť. Annamária má 16 rokov a je tehotná. Tam v osadách sú desiatky ešte mladších dievčat, zneužívaných dospelými mužmi, ktorým stačí povedať, že sú krásne. Akurát nevedia behať. Napriek tomu si zaslúžia pozornosť kompetentných.

O red

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices