stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: European Parliament 2021.

Europoslanec Štefanec o Bielorusku po roku od volieb: Lukašenko nie je legitímnym prezidentom

Podľa Ivana Štefanca (KDH/EPP) nie je Lukašenko legitímnym prezidentom, čo si Európsky parlament pripomenul aj udelením Sacharovovej ceny pre bieloruskú opozíciu. „Ukázalo sa, že režim je schopný urobiť všetko pre to, aby sa udržal pri moci. Vrátane brutálneho policajného násilia, či dokonca vrážd. Nedarilo by sa mu to, ak by nemal oporu v Kremli,“ povedal Štefanec. Verí, že občianska spoločnosť v Bielorusku sa prebudila a postupne dokáže vybudovať konsolidovanú politickú silu, ktorá krajinu privedie k slobode a demokracii.

PREZIDENTKA: Bielorusi si pred rokom vybrali demokraciu pred autoritárstvom

BRATISLAVA – Pred rokom si množstvo ľudí v Bielorusku vybralo demokraciu a slobodu pred korupciou a autoritárstvom. Vo svojom profile na mikroblogovacej sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. „Myslím na všetkých tých, ktorí sú prenasledovaní za to, že sa len dožadovali, aby boli rešpektované ich ústavné práva,“ uviedla hava štátu.

Bieloruskom vlani niekoľko mesiacov otriasali protesty vyvolané Lukašenkovým znovuzvolením. Najväčší z nich prilákal až 200-tisíc ľudí. Bieloruské úrady demonštrácie tvrdo potláčali. Zatknutých bolo 35-tisíc ľudí, ďalšie tisíce polícia zbila. Poprední predstavitelia opozície šli do väzenia alebo ich prinútili opustiť krajinu.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Lukašenko vládne Bielorusku tvrdou rukou už 27 rokov. Svojich oponentov označuje za poskokov zahraničia. USA a ich spojencov obviňuje zo sprisahania s cieľom zvrhnúť jeho vládu.

Bieloruské úrady v ostatných týždňoch vystupňovali zásahy proti disidentom. Pri stovkách razií sa zamerali na nezávislých novinárov a opozičných aktivistov.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices