simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Šimečka: EÚ musí zosilniť tlak na Lukašenkov režim

„Je rok od sfalšovaných volieb – a pre Bielorusov to bol hrozný rok. Alexandr Lukašenko krvavo potlačil všetky nádeje na rýchlu zmenu k lepšiemu. Dnes je z neho vyslovene životu nebezpečný diktátor, ktorý sa zaradil k tým najhorším na planéte. Nebezpečný je už nielen pre bežných Bielorusov, ktorých zatvára a mučí vo väzení, ale aj pre medzinárodné spoločenstvo. Dosvedčuje to nútené pristátie civilného letu na linke z Atén do Vilniusu, alebo útoky na predstaviteľov opozície v zahraničí. Našou povinnosťou je Bielorusom pomôcť. EÚ musí zosilniť tlak na režim, aby Lukašenko a jeho podporovatelia čo najviac pocítili, že drastické porušovanie ľudských práv nebudeme tolerovať. Cestou je najmä sprísnenie a rozšírenie sankcií. Verím, že slovenská diplomacia bude v tomto smere aktívna. Osobne preto ako europoslanec a podpredseda tretej najväčšej frakcie v EP spravím všetko, čo bude v mojich silách,“
vyhlásil europoslanec Michal Šimečka.
Režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka pred rokom v auguste nielen že zabránil demokratickým a férovým voľbám, ale hneď po sfalšovaní hlasovania sa uchýlil k vážnemu porušovaniu ľudských práv, násiliu a zastrašovaniu širokej verejnosti. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS) to uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti.

„Tragickým výsledkom prenasledovania a kriminalizovania predstaviteľov opozície, občianskej spoločnosti, novinárov či bežných občanov sú obete na životoch, zničené ľudské osudy a k dnešnému dňu aj vyše 600 politických väzňov,“ uviedol Klus s tým, že podobné konanie je neakceptovateľné.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Štátny tajomník dodáva, že Slovenská republika bude aj naďalej podporovať občanov v Bielorusku na ceste k demokracii a slobode. „Opakovane vyzývame bieloruské úrady, aby ukončili prenasledovanie vlastných občanov, prepustili politických väzňov, obnovili dodržiavanie základných práv, slobôd a medzinárodných záväzkov,“ uzavrel Klus.

Bielorusko si v týchto dňoch pripomína rok od zmarených prezidentských volieb, po ktorých nasledovali masové represálie zo strany Alexandra Lukašenka proti protestujúcim Bielorusom. Výsledkom je niekoľko mŕtvych, tisícky zranených a viac ako 600 politických väzňov.

O red

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices