hasiči grécko
Reprofoto YT.

Situácia v Grécku je stabilizovaná, hasiči zajtra odchádzajú domov

Požiare v Grécku rozdúchala najhoršia vlna horúčav za uplynulých 30 rokov. Ortuť teplomera sa vyšplhala na 45 stupňov Celzia. Od konca júla vypuklo v celom Grécku viac ako 580 požiarov. S ohňom bojujú nielen grécki požiarnici, ale pomáhajú im aj kolegovia z viac ako 20 krajín v Európe a na Blízkom východe. Tie okrem vlastných tímov vyslali aj hasičské lietadlá, helikoptéry a vozidlá. Požiar na ostrove Eubója spálil rozsiahle oblasti lesa, zničil domy a prevádzky a vyhnal z domovov tisícky ľudí. Dym a popol z ohňa zahalil ostrov a obloha v dôsledku neho zoranžovela. Mnoho obcí je pre požiar bez elektriny aj tečúcej vody.

Pomoc zo Slovenska

Hasiči na ceste do Grécka zdolali viac ako 1 600 kilometrov. Po opustení Slovenskej republiky prešli príslušníci Hasičského a záchranného zboru cez Maďarsko do Srbska. Rozdelili sa na dve skupiny a hasičskú techniku prepravili na ostrov počas dvoch plavieb. Posledná skupina hasičov dorazila do miestnej telocvične, ktorá sa na pár dní stala ich zázemím. Od akceptácie pomoci Grécku do príchodu prvých hasičov na vytýčené miesto neuplynulo ani 55 hodín.

Podľa slov hasičov prebiehala cesta do Grécka naprieč Európou bez problémov. Sú vďační za ústretovosť všetkých úradov, vďaka ktorým bol zabezpečený ľahký prechod všetkých hraníc a tiež za pohostinnosť srbských kolegov, u ktorých prenocovali.

Reportáž gréckej televízie o slovenských hasičoch: V priamom prenose ďakovali Slovensku

Grécky premiér sa ospravedlnil za zlyhania

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa ospravedlnil občanom za zlyhania pri riešení požiarov, ktoré postihujú celú krajinu. Ako uviedol spravodajský web BBC, stovky hasičov bojujú s obrovskými požiarmi, ktoré prinútili tisíce ľudí opustiť svoje domovy a zničili už desiatky nehnuteľností.

„Možno sme urobili to, čo bolo v ľudských silách, ale v mnohých prípadoch to nestačilo,“ povedal Mitsotakis. Najväčšie problémy boli na ostrove Eubója severovýchodne od Atén, kde sa požiare rozhoreli už pred týždňom. Požiar na Eubóji spálil rozsiahle oblasti lesa, zničil domy a prevádzky a vyhnal z domovov tisícky ľudí. Dym a popol z ohňa zahalil ostrov a obloha v dôsledku neho zoranžovela. Mnoho obcí je pre požiar bez elektriny aj tečúcej vody.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Stovky Eubójčanov dostali od úradov rozkaz opustiť ostrov, aby unikli požiarom, no niektorí odmietli poslúchnuť a zostali, aby chránili svoje majetky. „Úplne chápem bolesť našich spoluobčanov, ktorí videli horieť ich domovy alebo majetok,“ poznamenal Mitsotakis, podľa ktorého Grécko „čelí prírodnej katastrofe nevídaných rozmerov“. Dodal, že „akékoľvek zlyhania budú identifikované“ a sľúbil stovky miliónov eur na podporu pre tých, ktorým požiare zničili živobytie.

Požiare rozdúchala vlna horúčav, ktorá bola najhoršia za ostatné tri desaťročia a zdvihla ortuť teplomera až na 45 stupňov Celzia. Od konca júla vypuklo po celom Grécku viac ako 580 požiarov. S ohňom bojujú nielen grécki požiarnici, ale pomáhajú im aj kolegovia z viac ako 20 krajín v Európe a na Blízkom východe, ktoré okrem vlastných tímov vyslali aj hasičské lietadlá, helikoptéry a vozidlá.

Európska únia medzičasom uviedla, že mobilizuje „jednu z vôbec najväčších spoločných hasičských operácií v Európe“, aby pomohla Grécku a ďalším krajinám v boji proti požiarom.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices