V4
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Klus: Medzinárodný vyšehradský fond je pýchou spolupráce krajín V4

„Medzinárodný vyšehradský fond, ktorý vznikol z iniciatívy Slovenskej republiky, zostáva jedným z najúspešnejších spoločných projektov Vyšehradskej skupiny (V4). Slovensko, ktoré v tomto roku predsedá fondu, oceňuje ambicióznosť plánov a priorít nového výkonného riaditeľa. Som rád, že aj po vyše dvoch dekádach od jeho založenia, fond prostredníctvom grantov, štipendií a projektov podnecuje spoluprácu medzi mimovládnymi organizáciami či vzdelávacími inštitúciami a medzi občanmi v strednej Európe, ako aj mimo nej, osobitne v krajinách Východného partnerstva a regióne západného Balkánu.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v stredu, 18. augusta 2021 v Bratislave, počas rozhovoru s výkonným riaditeľom Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF), veľvyslancom Petrom Marešom. Stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti nástupu nového šéfa MVF, nominovaného do funkcie Českou republikou k 1. augustu 2021, a to na obdobie troch rokov.

Hlavnou témou diskusie o ďalšom smerovaní Medzinárodného vyšehradského fondu boli plány, ktoré počas svojho funkčného obdobia plánuje realizovať alebo iniciovať nové vedenie. Predmetom rozhovoru boli aj dlhodobé priority fondu v krajinách Východného partnerstva a západného Balkánu. „Zhodli sme sa, že v záujme ďalšieho zefektívnenia pôsobenia fondu na západnom Balkáne, ako aj v krajinách Východného partnerstva, by malo dôjsť k zreformovaniu prístupu a jasnejšiemu zadefinovaniu kľúčových oblastí, ktoré bude fond v tomto, pre nás takom dôležitom regióne podporovať,“ skonštatoval štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus. Dodal, že Medzinárodný vyšehradský fond môže svojou činnosťou založenou na adekvátnej stratégii reflektujúcej európsku dynamiku významne prispieť k rozvoju a budúcnosti nielen stredoeurópskeho regiónu.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Štátny tajomník rezortu diplomacie SR zároveň uistil výkonného riaditeľa MVF Petra Mareša, že fond bude jednou z priorít budúcoročného slovenského predsedníctva vo V4 a môže aj naďalej počítať s plnou podporou Slovenska. „Špeciálne vítame aktívne využívanie osvedčeného formátu spolupráce V4+, ktorý je pozitívne vnímaný nielen v EÚ, ale aj vo svete a pomáha nám otvárať viaceré dvere. Z globálneho hľadiska je napríklad Japonsko jedným z mála privilegovaných partnerov V4. Sme preto za pokračovanie úspešnej spolupráce MVF s Japonskom v oblasti výskumu, inovácií a technologického rozvoja,“ vyhlásil Martin Klus.

Prostriedky Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF), ktorý vznikol v roku 2000 práve z iniciatívy Slovenskej republiky, slúžia na podporu grantov, štipendií a rezidenčných programov v oblasti kultúry, vedy, výskumu, vzdelávania, výmeny umelcov a mladých ľudí, ako aj projektov na podporu cezhraničnej spolupráce a rozvoja cestovného ruchu.

O mam

Odporúčame pozrieť

Fico

Fico pôjde na prvú návštevu do Prahy, obchodne navštívi Áziu a Latinskú Ameriku

Prvá zahraničná pracovná návšteva premiéra SR Roberta Fica povedie do Prahy a má snahu oživiť …

Consent choices