zdroj: TV JOJ

Europoslanec Jurzyca: Slovensku sa z hľadiska kvantity dlhodobo nedarí využívať európske prostriedky

SLOVENSKO/ BRUSEL / Vnútorný trh a ochrana spotrebiteľa, tiež daňové otázky. To sú oblasti, ktoré sa dotýkajú každého z nás, preto bude zaujímavé zistiť, čo nové prinášajú. Hosťom Ranných novín TV JOJ bol v piatok člen výborov týchto oblastí v Európskom parlamente, Eugen Jurzyca.

V Európskom parlamente zasadli okamžite výbory, kde sa zhodli na tom, že „nejakú humanitárnu pomoc, bude treba poskytnúť, lebo tá situácia je katastrofálna a takisto zdôrazňujú, že si musíme dávať pozor na efektívnosť tých prostriedkov,“ povedal europoslanec Jurzyca.

Podľa neho je aktuálna situácia iná ako v roku 2015 počas migračnej vlny. „Dnes vieme, kto to sem chodí, vieme, že sú to ľudia, ktorí sú strašne prenasledovaní, a vieme kontrolovať aj počet,“ myslí si europoslanec.

Jurzyca sa dlhodobo sa zaoberá témou transparentnosť. „Keď som prišiel do EP tak som zistil, že v mnohých týchto veciach, Únia troška pokrivkáva, aj za Slovenskom dokonca,“ povedal. Viaceré veci neboli zverejnené, ako plány obnovy či zmluvy vakcín, dodal.

Prekvapilo ho aj, že pri hlasovaní o kandidátoch na viaceré pozície, neboli zverejnené ich životopisy, čo bola v NR SR podľa neho bežná vec. „Som fanúšikom Európskej únie, ale tým lepšie sa jej bude dariť, čím viac poukážeme na takéto problémy, a podarí sa nám ich zmeniť,“ povedal Jurzyca.

Pandémia zasiahla aj do fungovania Europarlamentu, teda, aj do plenárnych zasadnutí, ktoré sa ešte stále konajú v hybridnom móde, teda offline aj online. Vďaka tomu sa zmenšili aj výdavky europoslancov na cestovanie, presnejšie sa jedná o 23 miliónov eur. „Patril som do skupiny, ktorá požiadala EP, aby bola možnosť takýchto hybridných rokovaní aj v budúcnosti, aby sa, teda dalo robiť z domu. Ušetrilo by sa na cestovaní či na sťahovaní všelijakých materiálov,“ priblížil.

Viac..  Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

Europoslanec tiež priznal, že sa urobili aj chyby. „Stanovili sa kritéria, podľa ktorých sa projekty potom hodnotia, napríklad počtom podnikov obdarených z fondu. To bol prípad Junckerovho fondu, ale aj teraz sú také fondy, ktoré majú tie ukazovatele zle urobené,“ uviedol.

Čo sa týka Slovenska, tak z hľadiska kvantity sa nám dlhodobo nedarí prostriedky využívať, tak, ako by sme mali,  myslí si europoslanec. Z hľadiska efektívnosti, sme zhruba v priemere.Európsky poslanec sa môže pochváliť aj prvenstvom, totiž počas svojho druhého roku v EP zverejnil najviac zdôvodnení hlasovania, čo považuje za dôležité. „Je to dôležité, aby volič vedel, prečo som tak hlasoval,“ vysvetlil.

Viac sa dočítate TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices