Ilustračné PHOTO: © European Union.

Predstaviteľka WHO kritizuje zavádzanie posilňovacích vakcín v bohatých krajinách

Bohaté krajiny, ktoré pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19 zavádzajú takzvané posilňovacie vakcíny svojím rozhodnutím ohrozujú „prísľub svetlejších zajtrajškov pre Afriku“. Uviedla to vo štvrtok Matshidiso Moetiová, regionálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Afriku. To, že niektoré bohatšie krajiny hromadia vakcíny, označila za výsmech spravodlivosti v oblasti očkovania.

Moetiová a ďalší zdravotnícki predstavitelia v Afrike vrátane afrického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb v posledných týždňoch varujú pred posilňovacími vakcínami. Upozorňujú, že na kontinente, kde žije zhruba 1,3 miliardy ľudí, sú proti ochoreniu COVID-19 plne zaočkované menej ako dve percentá obyvateľov. Posledná vlna nových prípadov nákazy v Afrike sa zmierňuje a kontinent konečne dostáva ďalšie dávky vakcín. Situáciu však komplikujú bohatšie krajiny ako USA, ktoré sa rozhodli nasadiť posilňovacie vakcíny, poznamenala Moetiová.

Americkí predstavitelia zodpovední za zdravotníctvo v stredu odporučili všetkým obyvateľom, aby sa nechali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 dodatočnou vakcínou a tým zvýšili svoju ochranu v čase, keď nové prípady nákazlivejšieho delta variantu koronavírusu pribúdajú rýchlym tempom a sú dôkazy, že účinnosť vakcín klesá. Na základe plánu, ktorý načrtol riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a ďalšie vplyvné orgány, by posilňovacie vakcíny mohli začať podávať v týždni od 20. septembra. Tretie dávky vakcíny určitým skupinám obyvateľov už podávajú viaceré krajiny vrátane Izraela a Francúzska. Ich nasadenie začala tento týždeň zvažovať aj Európska lieková agentúra (EMA).

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Podľa Moetiovej nemožno s istotou povedať, či dávky, ktoré plánujú USA použiť na posilňovacie očkovanie, budú pochádzať zo zásob plánovaných pre Afriku. Ako dodala, „dúfajme, že nie“. V celosvetovom merítku je však podľa nej situácia „veľmi nespravodlivá“ a vyzvala, aby sa kládol dôraz na pokrok v očkovaní v Afrike, kde prístup k vakcínam a zaočkovanosť výrazne zaostávajú za väčšinou sveta. Bohaté krajiny podali v priemere viac ako 103 dávok vakcíny na 100 ľudí, kým v Afrike je to iba šesť dávok, uviedla Moetiová.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Európska únia v utorok vyjadrila znepokojenie po tom, ako izraelský parlament schválil nový zákon oprávňujúci …

Consent choices