Vysoký predstaviteľ/podpredseda Komisie Josep Borrell. PHOTO: © European Union

Represie v Bielorusku sa musia skončiť, krajine sme ochotní pomôcť, povedal Borrell

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell si myslí, že v Európe 21. storočia nie je priestor na také porušovanie zásad právneho štátu, ľudských práv a základných slobôd, aké sa deje v Bielorusku. V rozhovore pre poľský web gazeta.pl uviedol, že mierové riešenie súčasnej krízy spočíva v skutočnom a otvorenom dialógu.

„Spolu s drvivou väčšinou medzinárodného spoločenstva naďalej požadujeme, aby Bielorusko ukončilo všetky formy represie a prepustilo všetkých, ktorí boli nezákonne zadržaní,“ uviedol Borrell.

Prezident Lukašenko, ktorý v Bielorusku pevne vládne od roku 1994, sa po vlaňajších voľbách ocitol pod tlakom. V nich podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil, no opozícia i zahraničie považujú výsledky hlasovania za zmanipulované. V uliciach bieloruských miest následne vypukli demonštrácie proti Lukašenkovi, ktoré trvali niekoľko mesiacov. Režim v Bielorusku neváhal na potlačenie protestov použiť tvrdé zásahy, pričom výsledkom boli tisícky zatknutých, uväznených či dokonca mučených ľudí. V ostatných týždňoch sa vyskytli aj početné represie voči zástupcom médií.

Európska únia v ostatných mesiacoch uvalila na Minsk viacero sankcií, ktoré ochromili kľúčové oblasti bieloruského hospodárstva. Borrell však podotýka, že európska dvadsaťsedmička chce pomôcť Bielorusku ekonomicky sa pozviechať. „Sme pripravení – keď Bielorusko začne svoju demokratickú transformáciu – pomôcť mu v rámci komplexného plánu hospodárskej podpory v hodnote až 3 miliardy eur,“ skonštatoval Borrell.

Viac..  Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Z krátkodobého pohľadu je podľa 74-ročného Španiela nevyhnutné zabezpečiť, aby „občianska spoločnosť a prodemokratické sily prežili brutálne represie zo strany orgánov“. Prostredníctvom sankcií EÚ podľa Borrella vysiela jasný signál, že bráni svoje hodnoty ako demokracia a ľudské práva. „Na vyhodnotenie ich vplyvu je však ešte priskoro,“ zdôraznil.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices