utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovensko prispeje miliónom eur na zdravotnú starostlivosť migrantom v Grécku

Sumou jeden milión eur podporí Slovensko projekt, ktorý je zameraný na poskytovanie zdravotníckej pomoci migrantom v záchytných a ubytovacích centrách na gréckych ostrovoch Lesbos, Samos, Leros, Chios a Kos. Vyplýva to zo zmluvy medzi Ministerstvom vnútra SR a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM), ktorá projekt zastrešuje. Cieľom projektu, ktorý má trvať deväť mesiacov, je odľahčiť nápor na národný systém zdravotnej starostlivosti v Grécku.

Súčasným zdravotníckym zariadeniam na ostrovoch chýba primeraná kapacita na poskytnutie zdravotných vyšetrení v rámci základnej zdravotnej starostlivosti a na prevenciu voči chorobám,“ uvádza sa v zmluve s tým, že už od decembra 2020 aktivity na pomoc Grécku v tejto oblasti podporuje Rakúsko. Konkrétne má IOM v úmysle v záchytných táboroch vybudovať biochemické laboratóriá a röntgenové stanice a zabezpečiť pre ne potrebný personál.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Dokument konštatuje, že v roku 2019 prišlo do Grécka približne 71 300 migrantov a v roku 2020 ďalších 14 785. Záchytné centrá na ostrovoch sú tak vyťažené na 100 percent. „Preplnenosť v kombinácii s nedostatočnými hygienickými podmienkami a nedostatkami v oblasti bezpečnosti majú najväčší dopad na zdravie prisťahovaleckej populácie, obzvlášť na jednotlivcov v zraniteľných situáciách,“ uvádza sa v dokumente.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices