Ivan Štefanec, europoslanec, KDH/EPP. PHOTO: © European Union 2020 - Source: EP

Ivan Štefanec o okupácii 1968: Pre obyvateľov vtedajšieho Československa to bol rok veľkých nádejí, ale aj poníženia

BRATISLAVA – Vojenská okupácia Československa od roku 1968 zastavila beznádejný politický experiment, takzvaný socializmus s ľudskou tvárou a ponížila znovuobjavenú vášeň slovenského a českého národa k pravde a slobode. Povedal to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom SaS) pri príležitosti 53. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy.

„Rok 1968 bol pre obyvateľov vtedajšieho Československa rokom veľkých nádejí, ale aj poníženia. Spomeňme si dnes na hrdinov, ktorí sa s holými rukami postavili okupantom, na tých, ktorí zahynuli, aj na tých, ktorí v nasledujúcich dvadsiatich rokoch trpeli pre svoje presvedčenie, či vieru. Malé štáty a národy môžu odolať svojvôli mocností len vtedy, ak budú držať spolu. To je aj významom existencie Európskej únie,“ hovorí europoslananec Ivan Štefanec /KDH, EPP/.


Šéf rezortu diplomacie pripomenul obete okupácie, zavraždené ženy a mužov zbraňami okupantov v tragické augustové dni roku 1968. Nasledovalo podľa neho „dvadsať tragických rokov ekonomickej stagnácie, politickej neslobody a morálnej devastácie v modernej slovenskej a českej histórii“. Korčok pripomenul, že desaťtisíce talentov a státisíce spoluobčanov utieklo z vlasti a nikdy sa nevrátili. Doma komunistická moc rozpútala represálie a nakoniec dosiahla rezignáciu väčšiny obyvateľstva.

Medzivojnové Československo patrilo medzi desať najrozvinutejších krajín sveta. Ako Korčok uviedol, komunistický prevrat v roku 1948 a vojenská okupácia z roku 1968 uvrhli krajinu do desaťročí neslobody a ekonomického úpadku, ktorých dôsledky cítime a naprávame dodnes. „Spomínajme na obete augustovej vojenskej okupácie z roku 1968 s pietou, obdivujme tých, ktorí držali zástavu statočnosti a dôstojnosti v období neslobody po roku 1968, a ochraňujme slobodu a demokraciu, ktorú sme získali v Novembri 1989,“ doplnil minister.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

V noci z 20. na 21. augusta 1968 vtrhli vojská Varšavskej zmluvy, okrem Rumunska, do Československej socialistickej republiky. Jednotky Poľska, Maďarska, Bulharska a Nemeckej demokratickej republiky sa neskôr stiahli. Sovietsky zväz však rozmiestnil svoje vojská v Československu a z nášho územia odišli až v roku 1991. Okupácia z augusta ’68 zmarila nádeje vkladané do vtedajšieho obrodného demokratizačného procesu v komunistickej strane a spoločnosti na čele s Alexandrom Dubčekom. Takzvaná politika normalizácie, ktorá nasledovala po vpáde vojsk, na 21 rokov umlčala nádeje v demokratickú a slobodnú spoločnosť.

(SITA/redakcia).

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices