migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Grécko stavia na hraniciach s Tureckom 40-kilometrový plot

Grécko pre obavy z nárastu počtu migrantov z Afganistanu stavia na hranici s Tureckom 40-kilometrový plot a inštaluje monitorovacie systémy. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Minister civilnej ochrany Michalis Chrisochoidis počas piatkovej návštevy regiónu Evros na severovýchode krajiny, ktorý hraničí s Tureckom, uviedol, že Grécko nemôže „pasívne čakať“ na možný príchod migrantov. „Naše hranice zostanú nedotknuteľné,“ dodal.

Komentáre gréckeho ministra prišli po tom, ako Turecko vyzvalo európske štáty, aby prevzali zodpovednosť za afganských migrantov. Prezident „krajiny polmesiaca“ Recep Tayyip Erdogan v telefonickom rozhovore s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom skonštatoval, že zvyšujúce sa množstvo ľudí opúšťajúcich Afganistan môže predstavovať „vážnu situáciu pre všetkých“.

Rýchle prevzatie moci v Afganistane v podaní militantného hnutia Taliban spôsobilo, že mnoho ľudí sa obáva o svoje životy a pokúšajú sa uniknúť z krajiny, často akýmikoľvek prostriedkami. Chrisochoidis sa domnieva, že táto kríza vytvorí nové možnosti migračných tokov do Európy.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Počas migračnej krízy v roku 2015 bolo Grécko v prvej línii, keďže viac ako milión ľudí utekajúcich pred vojnami a chudobou na Blízkom východe prešlo z Turecka do Európskej únie práve na území Grécka. Mnoho migrantov krajinou iba prešlo, no asi 60-tisíc zostalo v Grécku žiť natrvalo.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europoslanci varujú pred eróziou európskych hodnôt naprieč EÚ

Návrh správy o stave právneho štátu v roku 2023, ktorý v utorok schválil Výbor pre …

Consent choices