stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Ivan Štefanec: Kontrakt so spoločnosťou Novavax zabezpečí ďalšie vakcíny

Siedma dohoda o predbežnom nákupe s farmaceutickou spoločnosťou Novavax má zabezpečiť prístup k potenciálnej vakcíne proti ochoreniu COVID-19 v štvrtom štvrťroku 2021 a v roku 2022.

Ako informovala komisia, na základe tejto zmluvy budú môcť členské štáty Európskej únie kúpiť až 100 miliónov dávok očkovacej látky Novavax s možnosťou nákupu ďalších 100 miliónov dávok v rokoch 2021 až 2023.

Predpokladom je, že vakcína bude bezpečná a účinná po preskúmaní a schválení Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Členské štáty budú môcť aj darovať vakcíny krajinám s nižšími a strednými príjmami alebo ich presmerovať do iných európskych krajín. “Dôkažom, že myslíme na budúcnosť je aj kontrakt so spoločnosťou Novavax, ktorá už tento rok dodá 100 miliónov vakcín. Založené sú na novej technológii, tzv. proteínovej jednotky a je účinná proti všetkým známym druhom koronavírusu” informuje europoslanec Ivan Štefanec /KDH, EPP/.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Novavax je biotechnologická spoločnosť, ktorá vyvíja očkovacie látky novej generácie proti závažným infekčným chorobám. Vakcína proti ochoreniu COVID-19 už podlieha priebežnému preskúmaniu agentúrou EMA vzhľadom na možné povolenie jej uvedenia na trh. Komisia prijala rozhodnutie podporiť túto vakcínu na základe dôkladného vedeckého posúdenia, použitej technológie, skúseností spoločnosti s vývojom vakcín a jej výrobnej kapacity. Zmluva dopĺňa široké portfólio vakcín a prispieva k lepšej pripravenosti na pandémiu ochorenia COVID-19.

 

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices