Ilustračný záber, vakcína. PHOTO: ©European Union 2020

Šéf WHO žiada dvojmesačné moratórium na podávanie posilňovacích dávok

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v pondelok vyzval na zavedenie dvojmesačného moratória na podávanie posilňovacích dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19, aby sa zmiernila nerovnosť v prístupe k očkovaniu a zabránilo sa vzniku nových variantov koronavírusu.

Veľa krajín má problém poskytnúť prvú a druhú dávku viac ako iba malému zlomku svojich obyvateľov, kým bohatšie štáty hromadia rastúce zásoby vakcín, uviedol Tedros Adhanom Ghebreyesus v rámci návštevy Budapešti. Krajiny, ktoré svojim obyvateľom ponúkajú tretie dávky vakcíny vyzval, aby „sa o to, čo môže byť použité na posilňovacie vakcíny, podelili s ostatnými krajinami, aby mohli zvýšiť pokrytie prvým a druhým očkovaním“.

Posilňovaciu vakcínu už svojim obyvateľom ponúkajú alebo plánujú ponúknuť viaceré krajiny vrátane Spojených štátov, Izraela a Maďarska, ako aj ďalšie štáty v Európe, Ázii a na Blízkom východe. Začiatkom augusta Maďarsko ako prvá krajina z 27-člennej Európskej únie ponúklo svojim obyvateľom možnosť zaočkovať sa treťou dávkou. Podľa vládnych štatistík ju zatiaľ dostalo vyše 187-tisíc ľudí.

Minulý týždeň zdravotnícke úrady v USA oznámili, že posilňovacie očkovanie plánujú sprístupniť všetkým Američanom, aby zvýšili svoju ochranu v čase, keď nové prípady nákazlivejšieho delta variantu koronavírusu pribúdajú rýchlym tempom a sú náznaky, že účinnosť vakcín klesá.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

WHO opakovane vyzýva bohaté krajiny, aby spravili viac pre zlepšenie prístupu k vakcínam v chudobnejších krajinách. V pondelok Tedros uviedol, že z celkovo 4,8 miliardy doteraz dodaných vakcín smerovalo 75 percent do desiatich krajín, kým v Afrike sú zaočkované menej než dve percentá populácie.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na tlačovej konferencii uviedol, že Maďarsko má na sklade 8 miliónov dávok vakcín a viac ako 1,5 milióna dávok darovalo iným krajinám. Tedros za to poďakoval a dodal, že „dúfame, že urobíte viac, pretože nikto nebude v bezpečí, kým nebudú v bezpečí všetci“.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ockovanie

Komisia odporúča nové opatrenia týkajúce sa rakoviny, ktorej možno predchádzať očkovaním

Európska komisia predložila odporúčanie na podporu členským štátom v ich úsilí o prevenciu rakoviny pomocou …

Consent choices