Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

EMA schválila zväčšenie výrobných kapacít pre vakcíny od Moderny a Pfizer/BioNTech

Európska lieková agentúra (EMA) schválila zvýšenie výrobnej kapacity a dodávania vakcín proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech a firmy Moderna. Ako informuje na svojej webstránke, zelenú dostali zariadenia vo Francúzsku, Nemecku aj USA.

Výbor pre lieky na humánne použite (CHMP) pri EMA schválil ďalšie miesto pre výrobu vakcíny Comirnaty od zmieneného konzorcia vo francúzskom Saint Rémy sur Avre. Závod prevádzkuje firma Delpharm a bude vyrábať hotové výrobky. Francúzsky závod tento rok umožní poskytnutie približne až 51 miliónov ďalších dávok vakcíny.

EMA tiež odobrila novú výrobnú linku v závode BioNTech v nemeckom Marburgu, ktorá v tomto roku zvýši kapacitu výroby účinných látok o približne 410 miliónov dávok.

Ďalší závod na výrobu vakcíny Spikevax od Moderny schválil CHMP v Bloomingtone v americkej Indiane. Závod, ktorý prevádzkuje spoločnosť Catalent, bude tiež vykonávať výrobu hotových výrobkov. Výbor zároveň schválil niekoľko alternatívnych závodov zodpovedných za kontrolu a testovanie šarží a balenie hotového výrobku vyrobeného firmou Catalent. S posilnenou výrobou na ďalších dvoch lokalitách v USA a závodom v Bloomingtone by na európskom trhu v treťom kvartáli 2021 mohlo odhadom pribudnúť 40 miliónov ďalších dávok vakcíny od spoločnosti Moderna.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

vlajky

Členské štáty Európskej únie chcú rokovať s EP o navýšení rozpočtu

Členské štáty Európskej únie (EÚ) chcú začať s Európskym parlamentom (EP) rokovania o navýšení viacročného …

Consent choices