Slovensko vlajka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Kabinet schválil návrh na uzavretie zmluvy o sídle medzi vládou a Európskym orgánom práce

Vláda v stredu schválila návrh na uzavretie zmluvy o sídle medzi vládou a Európskym orgánom práce (ELA). Zmluva stanovuje podmienky, za ktorých vláda podporí zriadenie ELA v Bratislave poskytnutím vhodného umiestnenia a inej podpory, ako aj výsad, imunít a iných zvýhodnení pre ELA, jeho výkonného riaditeľa, zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Vzťahuje sa na ELA ako orgán Európskej únie s právnou subjektivitou, jeho 144 zamestnancov a ich rodinných príslušníkov ako aj na iné osoby, ktoré sa podieľajú na plnení úloh ELA.

Slovensko sa v zmluve zaväzuje garantovať tzv. asistenčnú službu, ktorá má pomôcť zamestnancom ELA a ich rodinným príslušníkom pri začlenení sa do života na Slovensku. Tieto služby budú v kompetencii Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré na tento účel podpísalo memorandum.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

O tom, že ELA bude sídliť v Bratislave, rozhodla ešte v júni 2019 v tajnom hlasovaní Rada ministrov pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti. Bratislava zvíťazila nad cyperskou Nikóziou, bulharskou Sofiou a lotyšskou Rigou, ktoré sa tiež uchádzali o sídlo ELA. Slovensko pritom uspelo už v prvom kole hlasovania, keď za Bratislavu hlasovalo 15 z 28 členských štátov Európskej únie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Neviem, či ste si vôbec vedomí, že na Slovensku máme už tri roky európsku pracovnú agentúru

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices