Photo: unsplash

Očarenie Florenciou: stále je čas poznávať

Krásou obdarené Toskánsko dlhé desaťročia zaznamenáva turistický boom. Návštevnosť, ktorá je podstatnou zložkou prosperity regiónu, sa opäť rozbieha, aj keď nedosahuje čísla z obdobia pred pandémiou. Mestá, pamiatky a pláže sa tešia veľkému záujmu návštevníkov. Milióny turistov, ktorí ročne navštívia tento kraj, si môžu vyberať z bohatej renesančnej pokladnice. Aj keď väčšinou majú šancu spoznať len časť vzácneho kultúrneho dedičstva zapísaného v Zozname UNESCO.

 Nezameniteľnej panoráme dominujú háje, vinice s malebnými usadlosťami, mestá so zachovanými palácmi sú plné majstrovských diel. Kroky poznávania chtivých turistov, umeleckých majstrov a odborníkov najčastejšie smerujú do Florencie, hrdej metropoly géniov. S Pisou, Sienou, Padovou či Veronou sú na čele rebríčka najvyhľadávanejších adries. Zvedavci, historici a kustódi umenia sem prichádzajú za jedinečnými a zachovanými dielami velikánov Michelangela, Leonarda da Vinci, Botticelliho…

Roh hojnosti kultúrneho bohatstva

Florencia rada otvára náruč plnú diel nevyčísliteľnej hodnoty a prezentuje genialitu svojich tvorcov. Mesto má necelých 400 000 obyvateľov, počas hlavnej turistickej sezóny je ich raz toľko, a tak sa domáci, ak majú možnosť, radšej uchýlia na vidiek. Mestá i vnútrozemie lákajú vďaka príjemnej a miernej klíme po celý rok. A tak neprekvapí, že tí, ktorí prichádzajú do Talianska za kultúrou a umením, navštívia Florenciu. A gurmáni, ktorí prichádzajú za jedlom a vínom – tiež nevynechajú Florenciu.

Panaráma renesančnej Florencie.                                        Photo: unsplash

Brunelleschiho kupola, zázrak stavebnej techniky

Pri pohľade z lietadla i z diaľnice obchádzajúcej mesto v úctivej vzdialenosti vidieť Duomo alebo Basilicu Santa Maria del Fiore vybudovanú z bieleho mramoru, ktorá je dodnes hlavnou dominantou mesta. Je štvrtým najväčším chrámom na svete. Aj po šesťsto rokoch od dokončenia renesančnej Brunelleschiho kupoly z červených tehál je stále jediná a najväčšia, postavená z tohto klasického materiálu. Dvojplášťová osemboká kupola, ktorú stavali 14 rokov, je považovaná za zázrak stavebnej techniky. Budovali ju netypicky zvonka dovnútra, z tehál usporiadaných vo vzore rybacej kosti a bez použitia lešenia. Samotná bazilika je z troch druhov mramoru – bieleho z Carrary, zeleného z Prata a červeného z Maremma.

Najkrajšie miesta sú o Michelangelovi

Pokiaľ ide o výhľad, Florenťania považujú za najkrajší ten z Piazza Michelangelo. Malý kopec na druhej strane rieky Arno miestni volajú Oltrarno. Treba prejsť cez rieku, aj keď turisti si väčšinou nedajú ujsť prechádzku po Ponte Vecchio. V minulosti most využívali mäsiari na prepravu tovaru, Mediciovcom však prekážal zápach, a tak cechovým majstrom vykázali miesto inde. Šance sa chopili zlatníci a obchodníci so starožitnosťami, ktorí sú tam dodnes. Len málo návštevníkov vie, že z mosta vedie tajná chodba z mestskej radnice až do Palazzo Piti.

Michelangelov Dávid.                                                               Photo: unsplash

Atmosféra umenia, Antony Hopkins i Ferragamo

Neďaleko mosta je charizmatická budova renesančnej radnice na námestí Piazza della Signoria Palazzo Vecchio a pri nej kópia sochy Michelangelovho Dávida. Keď obloha začne podvečer naberať antracitový odtieň v kontraste s rozsvecujúcimi sa lampami, je čas vychutnať si nezabudnuteľnú scénu z napínavej filmovej trilógie s Antonym Hopkinsom. Mesto má viacero väčších i menších palácov, ktoré sú prehliadkou dokonalého talianskeho reštaurátorského majstrovstva. Vlastnia ich bohaté rodiny alebo zvučné mená, jeden patrí aj dynastii Ferragamovcov. Módny dizajnér Salvatore má v podzemných priestoroch paláca múzeum vzácnych modelov obuvi.

Ponte Vecchio, najznámejší most cez rieku Arno.               Photo: unsplash

Kto chce spoznať viac, zažije to vo Florencii

V Gallerii degli Uffizi sa nachádzajú diela Michelangela, Tiziana, da Vinci, Botticelliho a ďalších velikánov svojich čias. V meste plnom historických a umeleckých pamiatok sa návštevník nezastaví. Nenadarmo sa tvrdí – kto chce vidieť viac, zažije to vo Florencii. Sprievodcovia odporúčajú na návštevu pamiatok v meste minimálne týždeň. No podľa skutočných znalcov umenia na spoznanie historických súvislostí, diel renesančných majstrov a Florencie nestačí ani celý ľudský život…

Ak si myslíte, že to všetko už nestihnete, nájdite si zákutie na jednom z trávnikov na brehu Arna – je to výborné miesto na pozorovanie relaxu i života pulzujúceho okolo. Alebo odbočte a vyjdite za mesto, kde sa začína scenéria toskánskej prírody známa z pohľadníc a bedekrov. Tam, kde štíhle cédre a vinice kopírujú zvlnený terén. Tu sa začína ďalšia krajinná kapitola tohto Bohom obdareného kraja.

Galleria degli Uffizi.                                                                 Photo: unsplash

Za vôňou mora, Rimanmi a Etruskami

Ak zatúžite po vôni mora, nasmerujte si to na pobrežie, do Grosseta, ktoré je správnym strediskom Maremmy a z ktorého sa možno vydávať na potulky po menej známych miestach. Územie je archeologickým unikátom: nájdeme tu náleziská historického mesta Roselle, jedného z dvanástich etruských mestských štátov, založeného v 7. storočí pred n.l. Archeologická lokalita je bohatá, prekrývajú sa v nej etruská a rímska civilizácia s nálezmi mimoriadnej hodnoty v podobe mestských hradieb, amfiteátra, baziliky, kúpeľov či pohrebiska. Určite sa oplatí zísť z diaľnice a zastaviť sa tu.

Vône toskánskeho vidieka.                                                      Photo: unsplash

Toto môžete zažiť a ochutnať bokom od masového turizmu

-Starobylá Volterra je známa spracovaním alabastru a výrobou sôch. Založili ju Etruskovia a etruský oblúk si neskôr privlastnili Rimania pri stavbe akvaduktov.

Prímorské Viareggio je známe piesočnou plážou, mestskou promenádou a malebným výhľadom na Apuánske Alpy. Preslávené je aj jedným z najväčších karnevalov v krajine.

-San Gimignano je stredoveké mestečko známe pestovaním šafranu, slávu cechu cukrárov šíri aj skvelá zmrzlina. Kvôli pätnástim rodovým vežiam získalo prezývku toskánsky Manhattan. Veže slúžili na obranu pred rozpínavosťou veľkých štátov, najmä Florencie.

-Livorno bolo v minulosti malou rybárskou osadou, dnes je najdôležitejším prístavom v regióne. Pravidelne z neho premávajú trajekty na toskánske ostrovy, ale aj na Sardíniu, Korziku a Sicíliu.

-Montalcino sa preslávilo najmä produkciou kvalitného talianskeho vína. Pokojné a tiché mestečko leží v jednom z najkrajších miest Toskánska v údolí Valdi Cava.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.
Consent choices