sudnictvo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európsky súd pre ľudské práva požiadal Poľsko a Lotyšsko, aby pomohli migrantom, ktorí uviazli v pohraničí

Európsky súd pre ľudské práva (ECHR) požiadal Poľsko a Lotyšsko, aby pomohli migrantom, ktorí uviazli na ich hraniciach s Bieloruskom. Informuje o tom portál Euronews.

Desiatky Iračanov a Afgancov sa ocitli uprostred politického sporu medzi členskými krajinami Európskej únie (EÚ) a Minskom. Viaceré krajiny pritom tvrdia, že Bielorusko posiela migrantov na ich hranice zámerne, ako pomstu za sankcie, ktoré na krajinu uvalila EÚ v reakcii na tvrdý zásah proti demonštráciám proti spochybňovaným výsledkom prezidentských volieb.

Poľsko a Lotyšsko odmietajú desiatky migrantov vpustiť na svoje územie a Bielorusko zas nechce povoliť ich návrat. V stredu pritom dokonca mimovládna organizácia upozornila, že jedna zo žien uviaznutých v pohraničí, je na pokraji smrti. „Súd rozhodol … aby poľské a lotyšské úrady poskytli všetkým žiadateľom stravu, vodu, oblečenie, primeranú lekársku starostlivosť, a ak je to možné, aj dočasný prístrešok,“ uvádza sa v rozhodnutí ECHR, ktoré zároveň upozorňuje, že toto opatrenie „by nemalo byť chápané ako požiadavka, aby Poľsko a Lotyšsko žiadateľov vpustili na svoje územia“.

(SITA)

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

O mam

Odporúčame pozrieť

Štátna pomoc firmám v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur

Štátna pomoc pre spoločnosti v Európskej únii (EÚ) v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur, …

Consent choices