union
PHOTO: Ilustračné Union.

5 prípadov zo života, kedy ste si uvedomili, že zdravotné poistenie je dôležité

Patríte medzi tých, ktorí neustále frflú, na čo si platia zdravotné poistenie, keď z toho nič nemajú? Pýtate sa v duchu: “Čo hradí zdravotná poisťovňa v skutočnosti?” Možno by ste to zistili až vtedy, keby ste zrazu boli odkázaní len na vlastné vrecko… Nasledujúce príklady zo života vám priblížia niektoré neblahé situácie.

1. Ako som raz prišiel k zubárovi…

A zistil som, že bez zdravotného poistenia to bude suma ako za zlaté zuby. Poznáte ten vtip: Známkou dospelosti je, že ak prídete k zubárovi, už sa viac nebojíte vŕtačky a samotného vyšetrenia. Bojíte sa o peňaženku. Koľko tam zase necháte. No a viete si predstaviť tú sumu bez zdravotného poistenia? Radšej nie. Avšak, keď budete mať riadne vybavené zdravotné poistenie, zdravotná poisťovňa UNION vám napríklad okrem iného poskytne ročný príspevok na zuby v hodnote 100 EUR. Lepšie, čo poviete?

2. Keď mi naparili plnú sumu za lieky

Zrazu sa mi tie „drobné”, ktoré hradí zdravotná poisťovňa, zdali nejaké vyššie… Zdanie môže byť dvojnásobné, ak ešte navyše trpíte nejakým chronickým alebo civilizačným ochorením a na lieky ste odkázaní. Tuná už potom končia všetky žarty. To, či sú vaše lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky hradené z verejného zdravotného poistenia, zistíte na stránke ministerstva zdravotníctva

Union zdravotná poisťovňa za rok 2019 vrátila celkovo 52 464 poistencom doplatky za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky v hodnote až 1 212 043,11 EUR. To nie je len taká zanedbateľná suma, čo poviete?

3. Pre operáciu kolena by som musel predať obličku

Raz darmo, plánované operácie nespadajú pod akútnu zdravotnú starostlivosť, na ktorú máte nárok, nech sa deje čokoľvek. Na takýto proces sa vám kartička poistenca zíde. Inak sa totižto nedoplatíte. 

Union zdravotná poisťovňa poskytuje svojim poistencom až 100-percentnú zľavu (z hodnoty 3000 EUR) na zákrok pozostávajúci z: titánovej náhrady bedrového alebo kolenného kĺbu, špičkovej starostlivosti kvalifikovaného personálu, ubytovania v nadštandardnej izbe hotelového typu, dvoch pooperačných kontroly. Áno, aj takýto komfort viete mať vďaka zdravotnému poisteniu.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

4. Ako som sa ocitol v Zozname dlžníkov

Len tak zo dňa na deň prestať platiť zdravotné poistenie. Zdajú sa to vyhodené peniaze. Najprv ten trápny moment, keď sa ocitnete niekde na nástenke medzi pochybnými ľuďmi a potom aj právny postih, ktorý vám hrozí (exekúcia). Na tejto čiernej listine sa ocitnete, ak je váš preddavok na poistnom po lehote splatnosti najmenej za tri mesiace. Naozaj chcete riešiť takéto ťažkosti? 

5. Na kúpele môžete zabudnúť

Alebo si ich dať len ako dovolenku z vlastného vrecka. Bez kartičky poistenca sa nikam inam liečiť jednoducho nepôjdete.

No v prípade, ak nemáte žiadne výpadky zdravotného poistenia, tak vám kúpele môžu byť uhradené na základe toho, do ktorej kategórie spadáte:

  • – plne (ubytovanie, stravovanie, procedúry) kategória A, podľa zákona hradíte kúpeľom 1,70 EUR na deň za stravovanie a pobyt na lôžku,
  • – čiastočne (procedúry) kategória B, podľa zákona hradíte kúpeľom poplatok za ubytovanie a stravovanie.

Viac zistíte v indikačnom zozname pre kúpeľnú starostlivosť.

Takže, aby sme si to zhrnuli: Neplatiči majú u lekára nárok len na akútnu zdravotnú starostlivosť (napríklad zlomenina, slepé črevo či pôrod). Na plánované zákroky, drobné ošetrenia môžete zabudnúť. A preventívna prehliadka? Bez zdravotného poistenia nehrozí. Takže tých pár desiatok EUR mesačne vám za to naozaj stojí. Máte istotu, že o vás bude postarané. Vždy. 

(PR).

O red

Odporúčame pozrieť

BREXIT: Informácie o zdravotnom poistení a platných preukazoch od 1. januára 2021

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska pristúpilo k zmene vizuálu …

Consent choices