Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovenskí europoslanci: S Talibanom je potrebné nastaviť komunikačné kanály

Europoslanci, ktorých oslovila agentúra SITA, považujú za potrebné, aby Európska únia (EÚ) nastavila s hnutím Taliban, ktoré opätovne ovládlo Afganistan, komunikačné kanály. Aj to je prostriedok toho, aby sa dalo zabrániť humanitárnej kríze či kontrolovať dodržiavanie ľudských práv. Podľa europoslancov je nutné, aby Európska únia konala, keďže čas na evakuáciu európskeho obyvateľstva z Afganistanu sa kráti.

Europoslanec Miroslav Číž (Smer-SD/S/D) považuje situáciu v Afganistane za komplikovanú. Je podľa neho nutné, aby EÚ konala jednotne a na vzniknutú situáciu reagovala. „Kľúčové bude nastaviť funkčné komunikačné kanály s Talibanom, ktorý má de facto pod kontrolou celú krajinu. Afganistan je geopoliticky dôležitá krajina a EÚ by mala vynaložiť úsilie na zachovanie jej vnútroštátnej stability,“ uviedol. Dodal, že pochybuje o schopnostiach západu vybudovať v danom regióne moderný štát a tiež ho znepokojuje to, koľko peňazí sa do Afganistanu investovalo a že priniesli len malý výsledok. Podľa Číža je tiež potrebné prehodnotiť úsilie EÚ zasahovať do fungovania suverénnych štátov. „Musíme hľadať spôsob medzinárodnej spolupráce, ktorá je postavená na princípoch charty OSN, a teda že použitie sily a konfrontačnej politiky je možné iba v najkrajnejších prípadoch,“ zdôraznil.

Europoslanec Róbert Hajšel (Smer-SD/S/D) poukázal na to, že EÚ a NATO potrebujú úprimnú diskusiu a sebareflexiu o tom, ako je možné, že vláda v Afganistane podľahla po pár týždňoch hnutiu Taliban. „Dôležité bude, aby táto sebareflexia bola naozaj úprimnou a bez pokrytectva. Potvrdzuje sa aj to, čo zdôrazňujem už dávno, ako veľmi potrebujeme v únii budovať strategickú autonómiu a posilňovať svoje vzťahy nielen s naším najväčším bezpečnostným spojencom – USA, ale aj s ďalšími partnermi v regióne, ale najmä s Čínou a Ruskom,“ povedal. Hajšel dodal, že zatiaľ neostáva nič iné, len rešpektovať, že Taliban vyhral a v krajine bude načas vládnuť. „Ak nechceme spustiť exodus stoviek tisíc ľudí z Afganistanu, musíme s ním viesť dialóg,“ uviedol. Dialóg by sa nemal venovať len právam žien a ľudským právam, ale aj zabráneniu destabilizácie v regióne, ktorá by mohla vyústiť v ďalšiu migračnú vlnu.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Michal Šimečka (PS/RE) tvrdí, že je potrebné zabrániť humanitárnej kríze v Afganistane, a tým nekoordinovanému úteku veľkého množstva ľudí z neho. Táto kríza má podľa europoslanca EÚ pripomenúť, že je dôležité dokončiť reformu spoločnej migračnej a azylovej politiky EÚ. „Európska únia by v každom prípade mala dôsledne trvať na dodržiavaní ľudských práv, a obzvlášť práv žien,“ uviedol Šimečka. Podľa europoslanca sa nemožno spoliehať na to, že Taliban bude ľudské práva dodržiavať. „Musíme si preto uvedomiť, že prípadné zhoršenie situácie neovplyvní len milióny ľudí v Afganistane, ale aj celú Európu – na rozdiel od USA nás od Blízkeho východu nedelí oceán,“ konštoval. Dodal, že každý týždeň zbytočného otáľania znižuje šancu, že dianie v Afganistane bude možné ovplyvniť.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Do roku 2040 budú musieť domy vykurovať kotlami, ktoré nie sú poháňané fosílnymi palivami

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices