bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Bilčík: Jedno sídlo Európskeho parlamentu by mohlo podstatne ušetriť finančné prostriedky

EURÓPSKA ÚNIA / Vďaka tomu, že europoslanci prestali počas pandémie húfne cestovať medzi Bruselom, Štrasburgom a svojou domovinou, poklesli ročné náklady na ich presuny o 23 miliónov eur. Túto sumu podľa mnohých europoslancov nemôžeme ignorovať a nechať zbytočne platiť daňových poplatníkov. 

Poslanci, asistenti, tlmočníci, sekretárky a tony papierov. Len kvôli každomesačným presunom z Bruselu do Štrasburgu musia vypraviť 25 naplnených kamiónov. Množstvo z toho by sa ušetrilo, ak by sa pracovalo online. V Európskom parlamente sa rozbehla diskusia o takzvanej hybridnej forme rokovaní, podľa ktorej by sa zachovala možnosť zúčastňovať sa ich osobne, ale aj online na diaľku. Nie všetci sa ale chcú na rokovania pripájať cez obrazovky a hovoria, že práve politika je to, čo sa musí riešiť zoči-voči. Podrobnejšie už vo videoblogu europoslanec Vladimír Bilčík /SPOLU, EPP/.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Každomesačné presúvanie celého europoslaneckého aparátu stojí ročne 200 miliónov eur. Otázne však pre poslancov zostáva, ktoré z dvoch europarlamentov ponechať. Kým Štrasburg symbolizuje zjednotenie Európy, v Bruseli sídli aj Európska komisia, či Rada.

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices