Europska unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska únia pomohla kosovským úradom vytvoriť databázu vojnových zločinov

Európska únia (EÚ) pomohla polícii v Kosove vytvoriť databázu, ktorá má pomôcť pri vyšetrovaní vojnových zločinov. Oznámila to v pondelok misia EÚ v balkánskej krajine. Misia EÚ na podporu právneho štátu v Kosove (EULEX) v roku 2018 upravila svoj mandát a odovzdala miestnej vláde všetky svoje spisy vrátane tých, ktoré dokumentujú približne 400 prípadov vojnových zločinov. Vo vyhlásení misia uviedla, že databáza, ktorá si vyžiadala tri roky práce, umožňuje vyšetrovateľom usporiadať obrovské množstvo údajov, vyšetrovať zložité a vzájomne prepojené prípady vojnových zločinov a úspešne sa pripraviť na trestné stíhanie páchateľov.

Počas vojny v rokoch 1998 – 1999 bolo zabitých viac ako 10-tisíc prevažne etnických Albáncov a viac ako 1 600 je stále nezvestných. Útvar kosovskej polície pre vojnové zločiny začal vyšetrovanie všetkých prípadov nezvestných osôb. „Dúfame, že prepojením prípadov nezvestných osôb s existujúcimi vyšetrovaniami vojnových zločinov sa počet žien, mužov a detí zo všetkých komunít, ktoré sú stále nezvestné, ešte viac zníži a ich príbuzní sa dočkajú spravodlivosti a odškodnenia,“ uviedol analytik EULEX pre vojnové zločiny Roland Burgsteiner, ktorý sa podieľal na vypracovaní databázy.

Viac..  M. Beňová: Riziká súvisiace s umelou inteligenciou musíme vedieť účinne eliminovať

Vojna v Kosove, v tom čase srbskej provincii, sa v rokoch 1998 – 1999 skončila po vojenskej intervencii NATO, ktorá prinútila Srbsko stiahnuť svoje sily. Organizácia Spojených národov spravovala toto územie deväť rokov, kým Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť, ktorú Srbsko a viaceré ďalšie krajiny vrátane Slovenskej republiky neuznávajú.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Pre Kosovčanov vstúpil do platnosti bezvízový styk v krajinách EÚ

Stovky Kosovčanov sa v pondelok chystali odcestovať do členských krajín EÚ po tom, ako pre …

Consent choices