stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Ivan Štefanec: Dlh Slovenska stále enormne narastá a čoskoro prekročí únosnú mieru

BRATISLAVA – Slovensko má najhoršiu dlhodobú udržateľnosť verejných financií spomedzi všetkých krajín v EÚ. Konštatuje to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá predložila do parlamentu Správu o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a pravidiel rozpočtovej transparentnosti za rok 2020. Ešte pred vypuknutím krízy dosiahol indikátor dlhodobej udržateľnosti úroveň vysokého rizika a bol tak na najhoršej úrovni od roku 2013. Samotná kríza ho podľa rady ešte viac zhoršila.

„Strany vládnej koalície pred voľbami sľúbili, že budú šetriť verejné financie. Deklarovali to aj v Programovom vyhlásení. Dlh Slovenska pritom stále enormne narastá a čoskoro prekročí únosnú mieru. Koronakríza nemôže byť výhovorkou, keď iné, podobne zasiahnuté krajiny, svoj dlh takým tempom nezvyšovali. Riešenie? Jedným sú aj výdavkové stropy, ktoré navrhujeme už roky. Ak sa chce súčasná vláda aspoň v niečom (okrem záslužnej očisty Slovenska od rôznych podvodníkov a mafiánov) odlíšiť od minulej, mala by veľmi rýchlo prijať v ekonomickej oblasti potrebné opatrenia. Inak bude frustrácia a sklamanie občanov len vodou na mlyn fašistom a komunistom, ktorí sa práve derú k moci,“ hovorí europoslanec Ivan Štefanec /KDH, EPP/.

Dosiahnutie najhoršej dlhodobej udržateľnosti verejných financií od nadobudnutia Ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti ešte pred vypuknutím krízy začiatkom roku 2020, ako aj problémy s financovaním štátu počas krízy, naplno podľa rozpočtovej rady dokumentujú čiastočnú nefunkčnosť aktuálneho znenia ústavného zákona. Na podporu dosiahnutia dlhodobej udržateľnosti verejných financií RRZ vníma ako akútnu potrebu prijatia novely ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Napriek požiadavkám ústavného zákona z roku 2011, nie sú podľa rady stále implementované výdavkové limity, ktoré by mohli výrazne znížiť riziko opakovania podobného negatívneho vývoja verejných financií. RRZ preto víta záväzok vlády implementovať výdavkové limity vyjadrený v pláne obnovy. Rada považuje za dôležité prijatie výdavkových limitov vo forme ústavného zákona.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

V apríli 2021 Eurostat zverejnil údaje o hrubom dlhu ku koncu roka 2020 na úrovni 60,6 % HDP. V porovnaní s rokom 2019 tak dlh stúpol o 12,4 bodu a prekročil najvyššie sankčné pásmo ústavného limitu na dlh. V súčasnosti platné znenie zákona o rozpočtovej zodpovednosti v takejto situácii okrem iného nariaďuje vláde predložiť na rokovanie národnej rady návrh opatrení na zníženie dlhu. Tento návrh opatrení zatiaľ podľa rozpočtovej rady nepredložili.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices