export
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ si vlani zlepšila vedúce postavenie medzi najväčšími svetovými vývozcami agropotravinových výrobkov

Európska únia (EÚ) si v roku 2020 opäť zlepšila vedúce postavenie medzi najväčšími svetovými vývozcami agropotravinových výrobkov. Pokiaľ ide o dovoz, EÚ sa stala tretím najväčším importérom po Spojených štátoch a Číne. Informovala o tom v stredu Európska komisia (EK). Rok 2020 bol pre agropotravinársky obchod podľa komisie mimoriadne náročný, no zároveň úspešný. Objem obchodu dosiahol celkovú hodnotu 306 miliárd eur, z toho 184 miliárd eur na strane vývozu a 122 miliárd eur na strane dovozu. Obe hodnoty sa oproti roku 2019 mierne zvýšili, vývoz o 1,4 percenta a dovoz o 0,5 percenta.

Medzinárodný obchod zohrával kľúčovú úlohu pri zmierňovaní hospodárskych dôsledkov pandémie COVID-19 a osvedčil sa ako hlavný nástroj na zvyšovanie odolnosti. EÚ je najväčším obchodným blokom a jej postavenie v rámci svetového obchodu podporuje rozsiahla sieť dohôd o voľnom obchode, informovala ďalej komisia v tlačovej správe.

V roku 2020 sa objem vývozu agropotravinových výrobkov z EÚ zvýšil najmä smerom do Číny, Švajčiarska a regiónu Blízkeho východu a severnej Afriky. Najväčší pokles zaznamenal export do Spojených štátov, Turecka, Singapuru a Japonska. Z hľadiska dovozu sa výrazne zvýšil dovoz do EÚ z Kanady. Hodnota dovozu do EÚ sa najviac znížila zo Spojeného kráľovstva, z Ukrajiny a zo Spojených štátov.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

V roku 2020 bolo najdôležitejším partnerom EÚ v agropotravinárskom obchode Spojené kráľovstvo s podielom 23 percent na celkovom vývoze agropotravinových výrobkov z EÚ a 13 percent na celkovom dovoze.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EK dá členským štátom podporu vyše 250 miliónov eur na posilnenie riadenia migračných tokov

Vzhľadom na rastúce migračné výzvy, ktoré vedú k vysokému počtu príchodov cez všetky trasy, sa …

Consent choices