ECB
Európska centrálna banka. PHOTO: © European Union- EP.

Európska centrálna banka spomalí nákupy dlhopisov

Európska centrálna banka (ECB) spomalí tempo rozsiahlych nákupov dlhopisov, ktorými sa snaží zmierniť hospodárske dopady pandémie koronavírusu. Banka o tom informovala vo štvrtok. Správa prichádza v čase, keď pribúdajú signály rastúcej podnikateľskej aktivity a zvyšovania spotrebiteľských výdavkov. ECB uviedla, že nákupy by mohla realizovať „mierne nižším tempom“, než v posledných mesiacoch. Vo vyhláseniach zverejňovaných od marca banka opakovala, že v porovnaní s prvými troma mesiacmi roka bude dlhopisy sťahovať z trhu „výrazne vyšším tempom“.

Spätné nákupy dlhopisov patria medzi najdôležitejšie podporné nástroje ECB. Na program plánuje ECB celkovo vynaložiť 1,85 bilióna eur a chce v ňom pokračovať prinajmenšom do marca 2022. Pravidelné nákupy dlhopisov tlačia nadol dlhodobé úroky pri úveroch pre firmy, spotrebiteľov a vlády.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Program nemá stanovenú pevnú sumu pre nákupy za každý mesiac. Analytici podľa agentúry AP odhadujú, že objem nákupov by mohol klesnúť zo súčasných približne 80 miliárd eur mesačne na zhruba 60 až 70 miliárd eur.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices