stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: European Parliament 2021.

Ivan Štefanec: Pred 80 rokmi vtedajšia vláda bez štipky súcitu zbavila desiatky tisíc občanov práv a dôstojnosti

BRATISLAVA – Vláda odsúdila prijatie Židovského kódexu z roku 1941. Na dnešnom rokovaní kabinet schválil vyhlásenie k 80. výročiu prijatia takzvaného Židovského kódexu. Vo vyhlásení prejavili ľútosť zo strany vlády nad zločinmi, ktorých sa dopustila vtedajšia štátna moc, osobitne nad tým, že 9. septembra 1941 vláda prijala „hanebné“ nariadenie obmedzujúce základné ľudské práva a slobody občanov židovského pôvodu.„Vláda ako najvyšší orgán výkonnej moci Slovenskej republiky, majúc v úcte princípy slobody, demokracie a zákonnosti, dnes cíti mravnú povinnosť verejne prejaviť žiaľ nad zločinmi, ktorých sa dopustila vtedajšia štátna moc, osobitne nad tým, že 9. septembra 1941 vláda prijala

hanebné nariadenie obmedzujúce základné ľudské práva a slobody občanov židovského pôvodu,“ skonštatovala vo vyhlásení vláda. Pripomenuli, že rozsiahlu časť kódexu tvorili „arizačné“ normy, prostredníctvom ktorých štát siahol na ich majetok.

„Dnes si pripomíname smutné, 80. výročie vydania tzv. Židovského kódexu, ktorým vtedajšia vláda bez štipky súcitu zbavila desiatky tisíc občanov práv, dôstojnosti aj majetku a otvoril dvere k najväčšej tragédii našich novodobých dejín. Na hlavy vtedajších predstaviteľov štátu padá za to jednoznačná vina. Nik ich o to nežiadal, nik sa im nevyhrážal. Urobili to sami a bez nátlaku zvonku. Dnes si spomeňme nielen na našich spoluobčanov, ktorých potomkovia medzi nami tak chýbajú, no dávajme si aj pozor pred tými, ktorí (pod hocijakou zámienkou) šíria strach, demagógiu a nenávisť. 9. september 1941 a všetko čo prišlo neskôr bolo dôsledkom práve takejto politiky,“ hovorí europoslanec Ivan Štefanec /KDH, EPP/.


„V čase smutného 80. výročia prijatia nariadenia č. 198/1941 Sl. z. o právnom postavení Židov, známeho aj ako Židovský kódex, si spytujeme svedomie za zločiny spáchané na našich spoluobčanoch, ktoré vyvrcholili deportáciami do táborov smrti,“ uviedla vláda s tým, že táto tragická historická skúsenosť rezonuje v našej spoločnosti dodnes. Zároveň vzdali úctu tým, ktorí sa riskujúc stratu života, či slobody, postavili na odpor voči prenasledovaniu židovských spoluobčanov. Vyslovili presvedčenie, že len pluralitná demokratická spoločnosť je schopná skutočne garantovať dodržiavanie ľudských a občianskych práv. „Toto vyhlásenie chápeme aj ako záväzok slobodného a demokratického Slovenska, že už nikdy nesmie dôjsť k zneužitiu legislatívy na dehumanizáciu občanov,“ uzavrela vláda.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices