Afganistan - EÚ. PHOTO: ©European Union 2020 - Source: EP

M. Beňová: Spojenecké angažovanie sa v Afganistane nás stálo príliš veľa

Situácia v Afganistane a spojenecká reakcia na ňu bola témou utorňajšej rozpravy so šéfom európskej diplomacie Josepom Borrellom. Chaotické ukončovanie 20 ročnej vojenskej misie, opätovné uchopenie moci zo strany Talibanu, zmätok pri odchode z krajiny a zhoršená humanitárna situácia, totiž vyvolávajú skutočne veľké množstvo otázok.

Afganistan je nepochybne symbolom absolútneho zlyhania konceptu tzv. globálneho šírenia demokracie. „Teda pretláčania západných hodnôt, videnia sveta, či konceptu ľudských práv v akýchkoľvek podmienkach a bez dostatočného zohľadnenia historického kontextu, väzieb a ak je to potrebné aj za použitia sily,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

Na to je nevyhnutné pamätať pri koncipovaní a následnej realizácii zahraničnej a bezpečnostnej politiky Únie. „Neexistuje viac priestor na podobné dobrodružstvá. Spojenecké angažovanie sa v Afganistane nás stálo príliš veľa, bohužiaľ aj vrátane ľudských obetí,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Dialo sa tak bez toho, aby sme mali na vývoj v krajine akokoľvek významný dosah a vplyv. „Opäť sa tak vynárajú otázky týkajúce sa autonómnejšieho rozvoja európskej obrannej a bezpečnostnej politiky. Tie považujem v kontexte skúsenosti z Afganistanu za absolútne legitímne,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices