simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

M. Šimečka: Premiér Heger by mal zakročiť, vojna v polícii ohrozuje povesť Slovenska v Európe

Europoslanec Michal Šimečka (PS) vyzval premiéra Eduarda Hegera, aby zabránil strate dôvery v právny štát na Slovensku, ktorá hrozí u nás doma aj v EÚ. „Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen vo svojom včerajšom prejave vyzdvihla Slovensko. Spomenula náš úspešný príbeh boja proti korupcii a za obnovu právneho štátu. Žiaľ, súčasná vojna policajnej inšpekcie, tajnej služby, NAKA a prokuratúry tento príbeh veľmi spochybňuje. Strata dôvery v náš právny štát tak hrozí nielen u domácej verejnosti, ale aj u kľúčových európskych partnerov,“ uviedol Šimečka, ktorý je zároveň spravodajcom EP pre právny štát.

Vládna koalícia sa podľa Šimečku nemá na koho vyhovárať. „Koalícia disponuje ústavnou väčšinou, zvolila si generálneho aj špeciálneho prokurátora, dosadila šéfov polície či SIS. Ak to celé skončí zle – stratou dôvery našich občanov, zničenou povesťou Slovenska v EÚ a návratom Fica – bude to zodpovednosť tejto vlády a nikoho iného. Právny štát je krehký. A vojnu korupcii nestačí vyhlásiť, a potom so založenými rukami sledovať, ako kľúčové inštitúcie uvrhnú krajinu do chaosu, v ktorom sa už skoro nikto nevyzná,“ zdôraznil Šimečka.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

V Bruseli je naďalej živý príbeh o Slovensku, ktoré odvážne bojuje s korupciou a vykročilo opačným smerom ako Maďarsko a Poľsko, kde právny štát politici aktívne ničia. To, že o nás pozitívne hovorila samotná von der Leyen v správe o stave Únie, nie je málo. Ak premiér Heger nezačne čo najskôr konať, obávam sa, že predsedníčka Európskej komisie môže svoje slová zakrátko ľutovať,“ uzavrel podpredseda progresívcov Šimečka.

O mam

Odporúčame pozrieť

pollak

Peter Pollák: Sme súčasťou najväčšej európskej politickej rodiny

Európski priatelia ocenili náš odvážny a úprimný zápas o spravodlivý štát. Silné Slovensko potrebuje silné …

Consent choices