Photo: Volkswagen

Moderné technológie a ekologické novinky zo sveta automobilov

Žijeme v ére zdokonaľovania technológií, ktoré sú súčasťou nevyhnutných ekologických riešení aj v automobilovom svete. Boj za záchranu planéty sa globalizuje a to, čo vedecké tímy dosiahnu v jednom odvetví, sa čoskoro využije v inom.

Malý športovec Volkswagen Polo GTI

V automobilovom svete existujú tri písmená, ktoré majú už takmer päť desaťročí magický zvuk: GTI. Horúcou novinkou je, že Polo prináša po roku 1998 ďalšiu generáciu tejto edície. Odborníci i motoristi vedia, že srdcom každého modelu GTI je motor. Nová štýlová novinka má pod kapotou prepĺňaný benzínový štvorvalec 2.0 TSI s výkonom 207 koní. Výkonný pohon v kombinácii s nízkou hmotnosťou zabezpečuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 6,5 sekundy a maximálnu rýchlosť 240 km/h.

Photo: netcarshow.com

Nové Subaru zo zásuvky

Úplne elektrické Subaru triedy SUV s názvom Solterra bude prvým modelom spoločnosti postaveným na globálnej platforme e-Subaru, ktorú značka vyvinula v spolupráci s koncernom Toyota. Názov vznikol spojením latinských slov sol a terra, ktoré znamenajú Slnko a Zem. Aj takto chce Subaru napĺňať vízie a konkrétne snahy o dosiahnutie trvalej udržateľnosti. Produkcia zelených automobilov sa stáva významnou súčasťou výrobného programu a ekologickej filozofie japonských značiek. Uvedenie na svetové trhy je naplánované už na budúci rok.

Photo: Subaru

BMW a karoséria zo slnečnej energie

Spoločnosť BMW začína využívať hliník vyrobený s použitím elektriny pochádzajúcej zo slnečnej energie. Hliník získaný pomocou solárnej energie sa používa na výrobu karosárskych dielov i komponentov pohonných jednotiek, vrátane elektrifikovaných. Dodávky 43 000 ton hliníka vyrobeného s využitím energie zo slnka predstavujú dôležitý míľnik na ceste k cieľu bavorského automobilového lídra: znížiť emisie CO2 v jeho dodávateľskej sieti do roku 2030, a to o 20 percent.

Photo: BMW

Vybil sa vám mobil na výlete v prírode?

Viac..  Odzvoní spaľovacím motorom po roku 2035? Europolitici pripúšťajú zmenu

Turistické značky, mapy a orientačné tabule pomáhajú návštevníkom (nielen) našich veľhôr zorientovať sa v teréne. Po uvoľnení opatrení túto letnú sezónu testujú naši i zahraniční turisti zaujímavú, no najmä užitočnú novinku, ktorá v konečnom dôsledku môže pomôcť v nejednej zložitej situácii.

O čo ide? Pracovníci Slovak Telekomu v spolupráci s Horskou záchrannou službou a TANAP-om nainštalovali v tatranskej prírode lesnú nabíjačku. Smerovník, ktorý pretvorili na solárnu nabíjaciu stanicu, dokáže bezdrôtovo nabiť až štyri mobily súčasne. A kde ju nájdete? Nabíjačka sa nachádza v blízkosti známej Rainerovej chaty. Dva solárne panely dopĺňa batéria, ktorá dokáže nabíjať telefón aj v nepriaznivom počasí.

Photo: Slovak Telekom

Zážitok z jazdy v kabriolete po celý rok

Sezóna kabrioletov u nás trvá iba pár mesiacov v roku. Existujú však modely, ktoré zaručujú komfortnú jazdu po celý rok. Lexus LC 500 Convertible s technológiou Lexus Climate Concierge však dokáže zabezpečiť tepelný komfort v rozličných podmienkach. A to vďaka systému, ktorý koordinuje činnosť vetracích otvorov, ventilácie, ale aj vyhrievanie sedadiel a volantu. Dokáže sa postarať o primeraný komfort po celý rok a reagovať na intenzitu slnečného svetla, vonkajšiu teplotu a dokonca aj na rýchlosť, akou sa pohybujete. Takže, jeseň je pomaly tu, stačí nasadnúť…

Photo: Lexus

O Juraj Turis

Odporúčame pozrieť

Ekologické novinky zo sveta motorizmu

Spectre, vítaný elektrický Prízrak ikonickej značky Otepľovanie planéty je horúci problém a nie príliš optimistickými …

Consent choices