bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: VB.

Europoslanec Bilčík o rokovaniach v Srbsku: Opozícia dohodu o férovejších voľbách nepodporila, no vláda ju chce napĺňať

Medzistranícky dialóg pod záštitou europarlamentu, ktorý sa konal 17. a 18. septembra v Belehrade, sa dnes skončil zmiešaným výsledkom, keď opozícia, ktorá v Srbsku bojkotovala posledné parlamentné voľby, vyjednanú dohodu nakoniec nepodporila. Mediátori sa však zhodli na 16 konkrétnych a merateľných odporúčaniach na zlepšenie podmienok politickej súťaže, ktoré sa vláda zaviazala napĺňať. V dialógu pod vedením europoslancov budú politické strany v budúcnosti pokračovať.

Druhé kolo aktuálneho medzistraníckeho dialógu v Srbsku viedli predseda srbského parlamentu Ivica Dačić za Srbsko a europoslanci Vladimír Bilčík, Tanja Fajon a bývalí europoslanci Eduard Kukan a Knut Fleckenstein. Piati mediátori sa zhodli na prijatí pracovného dokumentu, ktorý obsahuje 16 konkrétnych a merateľných opatrení na zlepšenie férovosti volebnej kampane a volebného procesu.

Podľa europoslanca Vladimír Bilčíka (SPOLU/EPP), ktorý sa ako stály spravodajca EP pre Srbsko zúčastňoval všetkých doterajších kôl rokovaní, bolo zapojenie všetkých srbských politických aktérov v tomto kole dialógu pozitívnou správou. “Rokovania sa sústredili na hľadanie spoločných opatrení, ktoré povedú k férovejšej politickej súťaži a volebnej kampani. Opozícia síce konečnú dohodu neprijala, ale vláda je pripravená navrhované zmeny naplniť. My z Európskeho parlamentu pozývame všetkých, aby k týmto opatreniam aktívne prispeli a boli ich súčasťou. Sme pripravení monitorovať proces ich implementácie,” komentoval výsledok rokovaní Bilčík.

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko
InterPartyDialogue
Vladimír Bilčík počas rokovania v Belehrade. PHOTO: VB.

Mediátori v opatreniach odporúčajú, aby sa verejnoprávne médiá držali najvyšších štandardov vyváženého a objektívneho informovania občanov. Konkrétne opatrenia smerujú napríklad k vytvoreniu dozorného orgánu s paritným zastúpením vládnucich a opozičných politických síl, ktorý by dohliadal na rovný prístup do verejnoprávnych médií alebo dočasnú zmenu v zastúpení strán v republikovej volebnej komisii. Ďalej odporúčajú napríklad vykonanie auditu voličských zoznamov a reformu financovania volebných kampaní s cieľom vytvoriť férovejšie prostredie pre volebnú účasť všetkých strán.

Europarlament sprostredkúva medzistranícky dialóg v Srbsku od roku 2019. Jeho cieľom je zapojiť všetky politické strany do predvolebnej súťaže a zvýšiť dôveru verejnosti vo volebný proces pred ďalšími voľbami na jar 2022. “Pre pokrok prístupových rokovaní Srbska do Európskej únie je dôležité, aby v krajine prebiehala férová súťaž politických strán, ktoré o priazeň voličov súperia vo voľbách,” uzavrel Bilčík.

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices