brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európsky parlament schválil fond na zmiernenie dopadov brexitu

Európsky parlament (EP) v stredu presvedčivou väčšinou schválil fond v objeme päť miliárd eur, ktorý má členským štátom pomôcť zvládnuť hospodárske, sociálne a teritoriálne dopady odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ). Ako v tlačovej správe informuje tlačové stredisko EP, dohodu o zriadení osobitného fondu dosiahli v júni vyjednávači parlamentu a Európskej rady. V parlamente ju podporilo 652 poslancov, proti bolo 32 a 11 sa zdržalo hlasovania. V roku 2021 sa rozdelí 1,6 miliardy. Zostávajúcich 3,4 miliardy eur bude nasledovať vo dvoch tranžiach vo výške 1,2 miliardy eur v rokoch 2022 a 2023. S vyplatením poslednej miliardy sa počíta v roku 2025.

Pri vyčlenení peňazí pre jednotlivé členské štáty sa zohľadnia tri faktory, a to význam obchodu so Spojeným kráľovstvom, dôležitosť rybolovu v jeho výlučnej ekonomickej zóne a počet obyvateľov žijúcich v námorných oblastiach, ktoré s ním susedia. Najväčším príjemcom bude v absolútnom vyjadrení Írsko (približne 1 miliarda eur), za ktorým nasledujú Holandsko (810 miliónov eur), Francúzsko (670 miliónov eur), Nemecko (590 miliónov eur) a Belgicko (350 miliónov eur).

Viac..  Európska komisia navrhuje zmenu rozpočtu EÚ na rok 2024

Členské štáty, ktoré sú vo veľkej miere závislé od rybolovu, budú musieť nasmerovať určité percento vyčlenených prostriedkov na drobný pobrežný rybolov, ako aj miestne a regionálne komunity závislé od rybolovných aktivít. Pre dokončenie legislatívneho procesu a distribúciu finančnej podpory je potrebné, aby fond na prispôsobenie sa brexitu formálne schválila aj Rada EÚ.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices