korcok
Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source: EP

I. Korčok v New Yorku: EÚ a celé medzinárodné spoločenstvo musia predísť humanitárnej katastrofe v Afganistane

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa v pondelok (20. septembra 2021) zúčastnil na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie venovanom situácii v Afganistane, ktoré sa uskutočnilo na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

„Hlavnou úlohou EÚ a celého medzinárodného spoločenstva na čele s OSN je zabrániť humanitárnej katastrofe v Afganistane, kde takmer polovica  obyvateľov trpí nedostatkom základných potravín. Očakávame, že Taliban umožní doručenie tejto pomoci najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva,“ zdôraznil Ivan Korčok.

Okrem humanitárnej pomoci ministri hovorili o nevyhnutnosti dodržiavania ľudských práv, pričom ďalšie kroky Talibanu budú posudzovať na základe konkrétnych skutkov, nie vyhlásení. „Predpokladom akejkoľvek dlhodobej stability je dodržiavanie základných ľudských práv a politických slobôd, ochrana žien a príslušníkov etnických a náboženských menšín,“ upresnil minister Korčok. EÚ považuje za kľúčové pristupovať k riešeniu dopadov situácie v Afganistane v spolupráci a koordinácii s regionálnymi partnermi. Podľa I. Korčoka „len spoločnými silami môžeme zabrániť destabilizácii Afganistanu s negatívnymi dopadmi na celý región“.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

O mam

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices