bicykel
Ilustračné PHOTO: © European Union.

L. Ď. Nicholsonová: Už dva rezorty podporujú zvýšenie bezpečnosti cyklistov na slovenských cestách

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa v pondelok spolu s predsedom petičného výboru Denisom Vojtičkom a zástupcami OZ Cyklokoalícia stretla s ministrom dopravy A. Doležalom a so štátnym tajomníkom J. Kmeťom. Predmetom rokovania bola petícia za zvýšenie bezpečnosti cyklistov a chodcov na slovenských cestách.

Zástupcovia ministerstva dopravy v celom rozsahu podporujú požiadavky petície. Ako gestori Zákona o pozemných komunikáciách sa zaviazali, že pripravia novelu zákona v zmysle tretieho bodu petície – zmeny monopolného postavenie dopravných inšpektorátov, ktorá by mala viesť k zjednodušeniu procesu dopravného značenia na našich cestách.

Zároveň sa zástupcovia ako petičného výboru, tak aj ministerstva dohodli na zriadení spoločnej pracovnej skupiny, ktorá bude s rovnakým cieľom rokovať  s rezortom ministerstva vnútra o zvýšení bezpečnosti cyklistov na cestách. Väčšinu legislatívnych úprav, ktoré požaduje takmer 22 000 signatárov petície je v gescii ministerstva vnútra. To však na rozdiel od ministerstva dopravy na petíciu zatiaľ nijako nereagovalo, a to napriek tomu, že mu tak káže zákon.

Naopak, k petícii sa prihlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, ktoré požiadavky petície v plnom rozsahu podporuje. Preto chce byť štátny tajomník I. Husár  členom pracovnej skupiny, ktorá bude požadovať od Ministerstva vnútra splnenie tých bodov petície, ktorých legislatívna úprava spadá do kompetencie rezortu vnútra. 

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

“Veľmi sa teším z podpory ministerstva dopravy a ministerstva školstva, ktoré podporujú požiadavky petície,” zareagovala Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Verím, že spoločnými silami presvedčíme predstaviteľov ministerstva vnútra a Policajného zboru, že musíme zvýšiť bezpečnosť cyklistov a chodcov na slovenských cestách. Sme jedna z mála krajín EÚ, ktorých zákon nechráni najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky – chodcov a cyklistov,dodala europoslankyňa.

O mam

Odporúčame pozrieť

hracky

Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Cieľom návrhu pravidiel je znížiť počet nebezpečných hračiek predávaných na jednotnom trhu EÚ a lepšie …

Consent choices