Foto: FB Zuzana Čaputová

Mimovládky žiadajú europoslancov, aby upozornili politikov na protikorupčný mandát súčasnej vlády

Mimovládne organizácie požiadali europoslancov, aby upozornili politikov na protikorupčný mandát súčasnej vlády. Viacerí aktéri občianskeho sektora na Slovensku adresovali list delegácii europoslancov z Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) pod vedením poslankyne Sophie in ‘t Veld pred ich dnešným príchodom do Bratislavy. Informovala o tom organizátorka zhromaždení Za slušné Slovensko v Bratislave Veronika Bruncková. Pod list sa podpísali predstavitelia Nadácie Zastavme korupciu, SGI – Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť, Rady mládeže Bratislavského kraja ako aj iniciatíva Kultúrny reparát, Veda chce žiť a Nadácia Cvernovka.

Mimovládky pripomenuli, že po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej prišla delegácia tohto výboru na Slovensko hneď v marci 2018. „Dnes prichádza po štvrtýkrát, a to v čase vrcholiaceho boja o slovenskú spravodlivosť a hlbokej krízy nedôvery občanov k štátnym inštitúciám,“ pokračovali s tým, že po vražde dvoch nevinných ľudí dostala slovenská spravodlivosti po rokov umlčiavania nový nádych. „Začali sa vyšetrovať kauzy takých rozmerov, ktoré sme si v slovenských pomeroch nevedeli predstaviť. Avšak len začať v týchto procesoch na nastavenie skutočnej spravodlivosti nestačí,“ zdôraznili.

Hlavným cieľom listu je vyjadriť obavu z vyvolaného „chaosu“, ktorému čelí slovenská spoločnosť a ktorý môže očistné procesy krajiny zastaviť. „Neprehľadnosť situácie, ktorú v liste opisujeme, sa koncentruje okolo generálnej prokuratúry po zvolení nového generálneho prokurátora Žilinku, nominanta hnutia Sme rodina a Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra spolu so Slovenskou informačnou službou,“ uviedla Bruncková.

Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Správnym riešením tejto situácie je podľa mimovládny budovanie silných demokratických inštitúcií a účinný systém bŕzd a protiváh. „Myslíme si, že to je najdôležitejší nástroj spoločenskej obnovy dôvery v štát. V opačnom prípade bude vždy existovať riziko zneužitia moci určitými politikmi a ich lojálnymi štátnymi zamestnancami, nech je pri vláde ktokoľvek,“ doplnili. Vyzvali preto europoslancov, aby počas svojich stretnutí na Slovensku položili tieto témy na diskusný stôl a vysvetľovali nebezpečenstvo prehlbovania nedôvery medzi občanmi a slabosti demokratických inštitúcií. „Taktiež ich prosíme, aby upozornili politikov, s ktorými sa stretnú, na protikorupčný mandát tejto vlády po tragickej jari 2018, teda na sľub, ktorý dali nám občanom v posledných voľbách vo februári 2020, no aj napriek tomu v ňom, ako koalícia, zlyhávajú,“ uzavreli.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

eurovolby

Zahanbíme sa už piatykrát? Účasť Slovákov v eurovoľbách by mohla prekvapiť

Na Brusel si radi zanadávajú mnohí, no keď treba rozhodnúť, koho tam za Slovensko poslať, …

Consent choices