pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/.

Peter Pollák: Bojujem proti policajnej brutalite

BELGICKO / V prípade Slováka Jozefa Chovanca, ktorý zomrel po potýčke s belgickou políciou sa začalo nové vyšetrovanie. Informovali o tom belgické médiá. Týka sa znaleckého posudku, ktorý sa dostal na verejnosť. Vyšetrovanie avizoval belgický Generálny prokurátor. Ako nám povedal advokát pozostalých, podľa generálnej prokuratúry je správa falošná.

Pred pár dňami sa na verejnosť dostal kontroverzný znalecký posudok, podľa ktorého Jozef Chovanec nezomrel na následky zákroku letiskovej polície, ale na následky zranení, ktoré si spôsobil sám. Podľa belgických médií o tom ako prvá informovala francúzska stanica RTL. „Ostali sme veľmi prekvapení, pretože sme o žiadnej takejto expertíze nevedeli. Naši experti neboli nikým kontaktovaní. Nie je jasné, kto túto informáciu pustil do médií,“ uviedol advokát rodiny nebohého Lenner Dierickx.

Peter Pollák: Bojujem proti policajnej brutalite

„Akýkoľvek postup polície, v ktorom boli použité donucovacie prostriedky, pričom vyvoláva pochybnosti a otázky, musí byť spravodlivo vyšetrený. Aj preto sa snažím otvárať otázku policajnej brutality na európskej úrovni,“ hovorí europoslanec Peter Pollák. V pondelok v noci už priniesli belgické média informáciu, že Generálny prokurátor Ignacio De La Serna oznámil, že v prípade začalo nové vyšetrovanie, z dôvodu porušenia služobného tajomstva. Podľa správy prokurátor kompetentných varuje, aby nerobili unáhlené závery, ktoré sa týkajú možných príčin Jozefovej smrti.

Viac..  Ivan Štefanec: Rozširovanie EÚ nás robí silnejšími

Podľa belgickej prokuratúry je takýto únik informácii, a teda narušenie vyšetrovania je poľutovaniahodné, a je potrebné ho adekvátne prešetriť. „Dnes nám generálna prokuratúra potvrdila, že žiadny finálny záver zatiaľ neexistuje a správa, ktorá unikla do médií je absolútna lož. Myslím si, že takýto typ informácie v médiách neprospieva vyšetrovaniu,“ podotkol advokát.

Začiatkom budúceho týždňa totiž prebehne na letisku v Carleroi rekonštrukcia prípadu. Za prítomnosti viacerých odborníkov.
„Stále máme veľmi veľa otázok, k tomuto prípadu, veľa lekárskych otázok, budú tam aj naši experti a to bude ten moment, kedy dúfame, že dostaneme odpovede,“ uzavrel advokát Dierickx.

O red

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices