Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. PHOTO: © European Union.

Za zabitie Litvinenka je zodpovedné Rusko, tvrdí Európsky súd pre ľudské práva

Za neprirodzenú smrť bývalého agenta Alexandra Litvinenka z 23. novembra 2006 v Londýne je zodpovedné Rusko. Ako informoval spravodajský portál BBC, v utorok to uviedol Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

Litvinenko bol agentom KGB a po páde Sovietskeho zväzu i nástupníckej FSB. Postupne sa z neho stal tvrdý kritik Kremľa a prezidenta Vladimira Putina. Neskôr ušiel do Londýna, kde v roku 2006 zomrel na otravu rádioaktívnym polóniom. Britské vyšetrovanie uskutočnené v roku 2016 prinieslo záver, že vraždu „pravdepodobne schválil“ Putin. Rusko však vždy popieralo akúkoľvek účasť na jeho vražde.

Podľa britského vyšetrovania to bol niekdajší agent KGB Andrej Lugovoj spolu s ďalším Rusom Dmitrijom Kovtunom, kto Litvinenkovi počas ich spoločného stretnutia, ktoré sa uskutočnilo 1. novembra 2006 v Pine Bare v londýnskom hoteli Millennium, dal do nápoja izotop polónia 210. Na ESĽP v Štrasburgu sa obrátila vdova po Litvinenkovi Marina. Podľa súdu pri otrave Litvinenka „konali Lugovoj a Kovtun ako agenti ruského štátu“.

Viac..  Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices