Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/ s členkami delegácie. PHOTO: M. Wiezik

Michal Wiezik na kontrole transportu zvierat: Situácia bola v rozpore s faktami

Europoslanec Michal Wiezik (SPOLU/EPP) sa zúčastnil na prvej misii Vyšetrovacieho výboru pre ochranu zvierat počas prepravy na bulharsko-tureckej hranici. 

Situácia, ktorej boli členovia a členky delegácie svedkami bola podľa europoslanca kontrastná s faktami, ktoré už roky prezentujú miestne mimovládne organizácie a aj značne režírovaná zo strany bulharských autorít. „Nevideli sme ani jeden transport. Až na základe našej žiadosti priamo na hraničnom priechode, sme mohli navštíviť zvieratá v oddychovom zariadení. Bolo o ne príkladne postarané, no bolo to v čase, kedy sa na mieste nachádzali zvieratá z jediného transportu. V bežnej prevádzke je to až 10x viac,“ vyjadril sa europoslanec.

Verejnosť obmedzenie dlhých transportov živých zvierat už roky žiada. Transporty živých zvierat do tretích krajín musia byť lepšie regulované a podľa europoslanca Michala Wiezika nakoniec úplne zastavené. Napriek tomu počet transportov neklesá. „Počas misie sme sa dozvedeli, že z pozemných transportov sa zvieratá bohužiaľ presúvajú na lode. Je to veľmi znepokojivé zistenie. Pozemné transporty vieme kontrolovať, zvieratá majú predpísaný oddych, kamióny vieme zastaviť a vrátiť späť v prípade porušenia pravidiel. Kontrola na mori je výrazne komplikovanejšia. Pred očami sa nám deje niečo, čo je veľmi ťažko zlúčiteľné s dobrými životnými podmienkami zvierat. Budem sa tomu aktívne venovať,“ dodáva Wiezik.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

O mam

Odporúčame pozrieť

hracky

Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Cieľom návrhu pravidiel je znížiť počet nebezpečných hračiek predávaných na jednotnom trhu EÚ a lepšie …

Consent choices