marihuana
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci za PS: výzva koalícii, aby do konca októbra zrušila drakonické tresty za marihuanu

Progresívne Slovensko vyzýva koalíciu, aby do konca októbra predložila do NR SR návrh zákona, ktorý zruší drakonické tresty za marihuanu. Ak tak koalícia nespraví, PS predloží vlastný návrh zákona na zrušenie absurdných sadzieb, ktoré ničia životy bežných ľudí.

„Dekriminalizácia marihuany nie je žiadna kultúrna vojna. Je to o narovnaní do očí bijúcej nespravodlivosti, ktorú musia vidieť rovnako konzervatívci, ako liberáli. Na Slovensku dnes sedia vo väzení desiatky ľudí, ktorí zo zdravotných dôvodov užívali alebo pestovali pár rastlín marihuany, alebo si dali párkrát džoint vo voľnom čase, podobne ako si niekto iný zvykne dať pivo či víno. Často sú to živitelia rodín, alebo dokonca dôchodcovia, a podľa našich zákonov im hrozia drakonické tresty odňatia slobody 15 či 20 rokov, viac než za vraždu alebo masívnu korupciu. Žiadame koalíciu, aby túto nezmyselnú prax čo najskôr ukončila,“ uviedol Michal Šimečka, europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska.

„V civilizovaných krajinách EÚ je lekárska marihuana úplne bežná. Takisto držanie malého množstva pre osobnú spotrebu. Vyspelé krajiny sa v drogových politikách uberajú cestou prevencie, vzdelávania a znižovania ujmy. U nás, žiaľ, namiesto toho ničíme životy ľudí a ich rodín. Preto sme v PS iniciovali petíciu za dekriminalizáciu marihuany, ktorú podpísalo už takmer 22-tisíc ľudí na Slovensku. Konopných väzňov podporujeme na súdnych procesoch, aj verejnými protestami, skutočná zmena však musí prísť prostredníctvom legislatívy,“ zdôraznil europoslanec a podpredseda progresívcov Martin Hojsík.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

„Žiadame zmenu trestného zákona, a inteligentnejší boj proti zneužívaniu drog. Vyzývame koalíciu, aby takýto zákon predložila. Už dlho počúvame o tom, ako vraj podobný zákon pripravujú, iba zo sľubov sa však človek nenaje. Mesiace plynú, zákon nikde a medzitým pribúdajú ďalšie životy zničené nezmyselnými rozsudkami. Naša výzva je jasná: ak koalícia nepredloží vlastný návrh do konca októbra, nemá zmysel čakať. Za PS predložíme vlastný návrh a vyzveme všetkých súdnych ľudí, abo ho podporili a zastavili kolotoč životov zničených nezmyselnými trestami, uzavrel poslanec NR SR Tomáš Valášek.

O mam

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices