Martin Klus, štátny tajomník MZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union, 2020

M. Klus: Európsky boj s koronavírusom pokračuje. Treba diskutovať o tretej dávke či očkovaní maloletých 

„S príchodom jesenných mesiacov sa začína v Európskej únii (EÚ), napriek dosiahnutej zaočkovanosti populácie vyše 70 percent, stupňovať ďalšia vlna pandémie COVID-19. Je preto veľmi dôležité, aby sa členské štáty EÚ aktívne koordinovali aj v takých citlivých otázkach, akou je napríklad podávanie tretej dávky vakcín či očkovanie maloletých,“ vyhlásil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v utorok, 21. septembra 2021, na rokovaní Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) v Bruseli.

Po úvodnej prezentácii priorít slovinského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré Slovensko podporuje, sa ministri a štátni tajomníci pre európske záležitosti venovali príprave blížiaceho sa zasadnutia Európskej rady, ktorá sa uskutoční 21. a 22. októbra 2021 v Bruseli. Samitu lídrov členských krajín EÚ bude tematicky dominovať digitálna agenda a vonkajšie vzťahy EÚ (príprava samitu Ázia – Európa, samitu Východného partnerstva, Konferencie OSN ku klimatickej zmene a Konferencie OSN k biologickej diverzite).

Ministri a štátni tajomníci ďalej podrobne prediskutovali aktuálnu situáciu v kontexte pokračujúcej pandémie ochorenia COVID-19. Zamerali sa najmä na stav zaočkovanosti v jednotlivých krajinách, otázku podávania tretej dávky vakcín, očkovanie maloletých, ako aj na pokračovanie zdieľania vakcín s tzv. tretími krajinami. V tomto kontexte som našich európskych partnerov opätovne upozornil na mimoriadne kritickú problematiku dezinformácií a hoaxov, ktoré sprevádzajú ochorenie COVID-19, ako aj samotné očkovanie. Tieto sa šíria najmä prostredníctvom sociálnych sietí a častokrát vykazujú znaky plánovanej a organizovanej aktivity. Aj na Slovensku sme svedkami mnohých dezinformácií, čo je doslova alarmujúce,“ upozornil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus. Zároveň dodal, že je nevyhnutné, aby sa EÚ ako celok aktívnejšie zaoberala touto hrozbou, nakoľko zdieľanie klamlivých informácií má, okrem iného, vážny negatívny dopad na ochotu obyvateľov nechať sa zaočkovať, čo následne ohrozuje životy ľudí.

Zástupcovia členských krajín EÚ sa na Rade pre všeobecné záležitosti venovali aj otázke brexitu, najmä stavu implementácie Dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. „Slovensko podporí každé rozumné riešenie prinášajúce stabilitu do vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom, ktoré bude v intenciách Dohody o vystúpení aj Írskeho protokolu,“ uviedol M. Klus.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Témou bola aj v poradí druhá Správa Európskej komisie o strategickom výhľade, ktorá je zameraná na tému Strategickej autonómie EÚ ako aj na návrh legislatívnych iniciatív Európskej komisie na rok 2022. Predstavil ju podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. „Z nášho pohľadu musíme nielen správne identifikovať globálne trendy a oblasti pre posilnenie kapacít EÚ, ale ich najmä čím skôr rozpracovať do konkrétnych návrhov. K tomu bude smerovať aj naša ďalšia práca na národnej úrovni. Iba tak dokážeme v budúcnosti odolať kritickým situáciám, ako napríklad nedostatku zdravotníckeho materiálu, vakcín či automobilových čipov, čo malo dôsledky na zdravie a životy našich občanov, ako aj na fungovanie nášho hospodárstva,“ vyhlásil štátny tajomník rezortu diplomacie SR Martin Klus.

Partnerov následne informoval aj o priebehu letnej Roadshow po regiónoch Slovenska, ktorú ako podujatie pre širokú verejnosť pripravil rezort diplomacie v rámci Konferencie o budúcnosti Európy. „Pokračujeme v diskusiách o konkrétnych politikách s cieľom pomenovať silné a slabé stránky európskeho projektu. V centre záujmu tohto celoeurópskeho projektu musia zostať občania, ich názory, myšlienky a nápady. V najbližšom období preto plánujeme ďalšie podujatia s cieľom počúvať a zbierať názory občanov, špeciálne mladých ľudí, ktoré následne môžeme tlmočiť v Bruseli,“ priblížil M. Klus.

Súčasne zdôraznil, že Slovensko naďalej podporuje začlenenie krajín západného Balkánu do Konferencie o budúcnosti Európy, pretože by podľa neho bolo chybou, ak by sme našim susedom nedali rovnakú príležitosť a nevyslali im signál, že naša budúcnosť je aj ich budúcnosťou.

O mam

Odporúčame pozrieť

klimaticke zmeny

Európska komisia navrhne ambicióznejšie ciele v boji proti klimatickej zmene

Európska komisia (EK) zverejní v utorok (6. 2.) nové ciele v oblasti boja proti klimatickej …

Consent choices