Samuel Vlčan, minister pôdohospodárstva. PHOTO: MPaRV SR

Minister Vlčan: Ekoschémy musia byť motivujúce, inak ich pôdohospodári nebudú využívať

Minister Samuel Vlčan predstavil na konferencii venovanej ekoschémam pracovný návrh ich nastavenia, ktorý bude do konca roka predložený do Bruselu na schválenie. Ekoschémy sú novým nástrojom Európskej únie v nasledujúcom eurofondovom období na dosahovanie cieľov EÚ v oblasti životného prostredia, znižovania COv atmosfére a v boji proti klimatickej kríze.

„Pokiaľ sa nám nepodarí dohodnúť s Bruselom zmysluplné nastavenie ekoschém, naši poľno a lesohospodári ich nebudú môcť využívať a celé opatrenie sa minie účinku. Pritom ich hlavná myšlienka je ušľachtilá. Aj Slovensko chce prispieť ku klimatickým cieľom a ochrane biodiverzity, či zlepšovaniu životných podmienok hospodárskych zvierat. Musíme však dosiahnuť aj posilnenie konkurencieschopnosti našich poľnohospodárov v rámci EÚ,“ uviedol vo svojej prezentácii minister Samuel Vlčan počas konferencie EKOSCHÉMY 2023 – 2027 v Pravoticiach. Preto sa Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) pri návrhu ekoschém rozhodlo ísť striktnou cestou dodržiavania ekonomických pravidiel. V opačnom prípade neprinesú želaný efekt uplatňovania zelenších postupov v pôdohospodárstve.

Minister Vlčan pripomenul aj nespravodlivosť, ktorej čelia naši pôdohospodári v porovnaní so zvyškom únie. Únia totiž nenaplnila sľub, že naši pôdohospodári budú dostávať rovnakú výšku priamej platby na hektár ako farmári v ,,starých“ krajinách únie. Aktuálne máme prísľub, že do roku 2027 budú vo výške 85%. Vzhľadom na podmienky fungovania jednotného trhu toto minister nepovažuje za férový prístup. „Všetky opatrenia pre našich pôdohospodárov musia byť ekonomicky prijateľné. Len napríklad pri potravinách skončí 35 – 40% produkcie v odpade. S produktami agropotravinárskeho sektora sa pritom každý z nás stretne minimálne trikrát za deň a preto je pre vládu SR táto oblasť mimoriadne dôležitá. Na vidieku nám záleží,“ uzavrel Vlčan.

Viac..  Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

O mam

Odporúčame pozrieť

Konferencia o budúcnosti Európy ukončila svoju činnosť

Na Deň Európy dostali predsedníčky Európskeho parlamentu a Európskej komisie a úradujúci predseda Rady záverečnú …

Consent choices