Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

EMA posudzuje žiadosť Moderny o podávanie tretej dávky vakcíny

Európska lieková agentúra (EMA) začala posudzovať žiadosť spoločnosti Moderna o podávanie posilňujúcej tretej dávky jej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Podanie ďalšej dávky očkovacej látky Spikevax chce umožniť najmenej po šiestich mesiacoch od druhej dávky u ľudí vo veku od 12 rokov. EMA v pondelok informovala, že jej Výbor pre lieky na humánne použite (CHMP) urýchlene zhodnotí dáta predložené spoločnosťou, medzi ktorými sú aj výsledky ešte trvajúcej klinickej štúdie. Výbor následne odporučí, či je vhodné aktualizovať informácie o výrobku.

Lieková agentúra s Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) už skôr uviedla, že nie je naliehavo potrebné podávať posilňovacie dávky vakcín plne zaočkovaným osobám vo všeobecnej populácii. Malo by sa však o nich uvažovať v prípade ľudí s výrazne oslabeným imunitným systémom.

EMA pripomína, že odporúčania týkajúce sa spôsobu očkovania zostávajú výsadou národných poradných skupín pre imunizáciu, ktoré vedú očkovacie kampane v každom členskom štáte Európskej únie. Zatiaľ čo EMA hodnotí relevantné údaje, členské štáty už môžu zvážiť prípravné plány na podanie posilňujúcich a ďalších dávok. Posilňujúce dávky dostávajú osoby s dokončeným základným očkovaním, aby sa u nich obnovila ochrana, ktorá po čase zoslabla.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices