ECB
Európska centrálna banka. PHOTO: © European Union- EP.

Európska centrálna banka podľa jej šéfky nebude na zvýšenú infláciu reagovať prehnane

Terajšie posilnenie inflácie v eurozóne je dočasné a nepovedie Európsku centrálnu banku (ECB) k „prehnanej reakcii“ tým, že by stiahla stimuly alebo zvýšila úrokové sadzby. Povedala to v utorok šéfka ECB Christine Lagardová.

„Teraz pozorujeme predovšetkým fázu dočasnej inflácie spojenú so znovuotvorením ekonomiky,“ uviedla Lagardová v prejave na otvorení výročného fóra ECB o centrálnom bankovníctve. Šéfka ECB zhodnotila dôvody rastu inflácie, ku ktorým patria problémy dodávateľských reťazcov a vplyv porovnávacej základne vzhľadom na nezvyčajne nízku infláciu pred rokom v dôsledku veľmi nízkych cien ropy a daňových prázdnin počas kulminácie pandémie koronavírusu. „Kľúčovou úlohou je zaručiť, že nebudeme prehnane reagovať na dočasné šoky na strane ponuky,“ vyhlásila Lagardová.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Medziročná inflácia v eurozóne bola v auguste na úrovni 3 percentá. ECB aj ekonómovia zo súkromného sektora však predpovedajú, že inflácia klesne v roku 2022. ECB teraz prognózuje, že ekonomika eurozóny sa vráti na úroveň z obdobia pred pandémiou ochorenia COVID-19 v závere tohto roka.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices