NATO
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na kosovsko-srbských hraniciach po blokáde hliadkujú vojaci z NATO

Vojaci z mierovej misie Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) hliadkujú na kosovsko-srbských hraniciach po tom, ako sa krajiny dohodli na zmiernení napätia vyvolaného sporom o poznávacie značky.

Americkí, talianski a poľskí vojaci zo Síl pre Kosovo (KFOR) strážili hranice, zatiaľ čo kosovskí Srbi odchádzali s nákladnými autami, ktorými blokovali cestu na dvoch hraničných priechodoch na protest proti zákazu vstupu áut so srbskými poznávacími značkami. Z hranice sa stiahli aj kosovské špeciálne policajné sily, ktoré tam nasadili pred dvomi týždňami, aby vymieňali prichádzajúcim srbským autám poznávacie značky za dočasné kosovské.

Vláda v Prištine argumentovala, že opakuje to, čo už po desaťročie robí Srbsko. To svoju bývalú provinciu neuznáva ako suverénny štát a obdobnú požiadavku uplatňuje na vozidlá z Kosova.

Dohodu o deeskalácii napätia medzi Srbskom a Kosovom sprostredkovala Európska únia. Na základe nej budú od soboty dva týždne na hraničných priechodoch Jarinje a Brnjak hliadkovať vojaci z KFOR. Na hraniciach tiež bude platiť dočasný režim, v rámci ktorého si vodiči pri vstupe do druhej krajiny budú poznávacie značky zakrývať nálepkami.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, avšak Belehrad ju odmieta uznať. V roku 2011 sa začali rokovania o normalizácii vzťahou medzi Prištinou a Belehradom sprostredkované Európskou úniou, ktoré vyústili do viac ako 30 dohôd. Ako však pripomína agentúra AP, tie obe strany dodržiavajú slabo alebo vôbec.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices