EU USA
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Beňová: Záujmy EÚ a USA sú často rozdielne a vzájomne si konkurujú

Témou dnešného plenárneho zasadnutia bol aj aktuálny stav a budúcnosť vzťahov medzi Európskou úniou (EÚ) a USA. Dôležité je predovšetkým, aby sa rozvíjali na základe rovnosti a vzájomného rešpektu.

Rozprava by sa mala týkať aj vplyvu zmätočného sťahovania vojenských jednotiek z Afganistanu na partnerstvo medzi Úniou a USA. „Spojenecké angažovanie sa stálo európske krajiny veľmi veľa, bohužiaľ aj vrátane ľudských životov. Dosah na dianie, vrátane ukončovania tejto misie, mala však Európa len minimálny,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Aj na základe tejto skúsenosti sa opätovne objavujú otázky ohľadom posilnenia strategickej autonómie Európy. „Týka sa to aj rozvoja obranných spôsobilostí a bezpečnostnej politiky Únie,“ uviedla europoslankyňa.

S nástupom administratívy súčasného prezidenta Bidena sa v oblasti rozvoja transatlantických vzťahov objavili viaceré očakávania a nádeje. „Tie považujem v mnohom za nereálne. Záujmy EÚ a USA sú totiž vo viacerých oblastiach rozdielne a často si konkurujú. Aj preto považujem za dôležité zachovať si z hľadiska ďalšieho rozvoja spolupráce potrebnú dávku racionality,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

O mam

Consent choices